Entemena

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vienas seniausių žinomų diplomatijos dokumentų. Karaliaus Entemenos raštas (apie 2400 m.p.m.e.)

Entemenašumerų valstybės Lagašo valdovas (ensis) iš I dinastijos, valdęs apie 2360–2340 m. pr. m. e. En-ana-tumo I (En-anna-tum I) sūnus, Eanatumo (Eannatum) sūnėnas.

Entemenos valdymo metais Umos ensis Ur-Luma į pagalbą pasikvietė svetimšalius (spėjama, kad elamitus, o gal ir Hamazio gyventojus) ir įsiveržė į Lagašo teritoriją. Entemena su kariuomenė išžygiavo priešais ir ties Gana-ugiga pradėjo kautynes. Umiečiai pralaimėjo ir ėmė bėgti. Entemenos kariuomenė vijosi juos iki pačios Umos. Ant Luma-girnunto kanalo kranto sumušė rinktinį Ur-Lumos būrį iš 60 karių. Manoma, kad dėl šio nesėkmingo karo Umoje kilo sukilimas. Ur-Luma buvo nuverstas ir nužudytas, o jo vietą užėmė žynys Ilis. Ilis irgi atsisakė mokėti Lagašui duoklę ir pareiškė pretenzijas dėl derlingų Guedinos žemių. Pagal painų Entemenos laikų metraštį manoma, kad karo nebuvo, o taika buvo sudaryta, nes to pareikalavo trečioji šalis (galbūt tie svetimšaliai Umos sąjungininkai). Buvo atkurta senoji siena, o Uma niekuo nenukentėjo, jai nereikėjo mokėti duoklių, aprūpinti vandeniu nukentėjusių žemdirbystės rajonų.

Entemenos valdymo metais deivės Ninmaros žynys Luenas iš E-Ninmaro miesto su savo kariauna atrėmė ~600 elamitų antpuolį.

Entemenos įrašai liudija apie šventyklų tokiems dievams kaip Nana, Enkis, Enlilis statybas. Tai rodo, kad Entemenos valdžia aprėpė Uruką, Eridu, Nipurą ir kitus miestus. Apie Entemenos įtaką kitiems Šumero miestams valstybėms rodo tokie faktai:

  • Nipure rasta 76 cm aukščio miniatiūrinė šio valdovo statula iš diorito;
  • Uruke aptiktas įrašas apie broliškos sąjungos tarp Entemenos ir Uruko valdovo Lugal-kiniše-dudaus (Lugal-kinishe-dudu) sudarymą ir apie Entemenos pradėtas Inanos šventyklos statybas.

Yra daug įrodymų, kad Entemena aktyviai dalyvavo statant kanalus ne tik jo gimtajame Lagaše, bet ir už jo ribų. Vienas iš Entemenos įrašų liudija, kad Lagaše tuo metu gyveno 3600 pilnateisiai piliečiai. Be jų mieste valstybėje dar gyveno keliasdešimt tūkstančių laisvų, bet ne pilnateisių gyventojų, taip pat vergai.

Lagašė Entemena nebuvo vienintelis it absoliutus valdovas. Mieste didžiulę įtaką turėjo ir Dudu, vyriausiojo dievo Ningirsu vyriausiasis žynys. kai kurie dokumentai turi dvigubą datuotę – pagal Entemeną ir pagal Dudu.

Entemena valdė apie 20 m. (likęs įrašas, kur rašoma apie 19-tus jo valdymo metus). Jis mirė apie 2340 m. p.m. e. ar kiek vėliau.

Kol Entemenas buvo gyvas, pagal to meto dokumentus buvo matyti, kad svarbią vietą užėmė jo sūnus Luma-Turas (kitaip – Huma-Banda. Vardas reiškė 'Jaunasis Luma') Luma buvo Eanatumo vardas. Spėjama, kad šis sūnus buvo Entemenos pirmagimis, bet, matyt, mirė anksčiau už tėvą, tad sostą paveldėjo kitas Entemenos sūnus En-ana-tumas II.

Sidabrinis trikojis, Entemenos skirtas jo dievui, dabar yra Luvre. Jo bordiūras su liūtais, ėdančiais kalnų ožius ir elnius, išgraviruotas labai meniškai, o rutuliška dalis papuošta emblema su Lagašo ereliu.

Papildoma indormacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Sumer History“. Encyclopedia Britannica. 1911. Nuoroda tikrinta 2006-11-19.