Enošima

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Enošima

Enošima (jap. 江の島, enoshima) – maža (perimetras apie 4 km) sala, esanti Japonijoje, Kanagavos prefektūroje, Fudžisavos mieste, į Sagamio įlanką įtekančios Katasės upės žiotyse. Būdama netoli Tokijui ir Jokohamai artimiausių paplūdimių, Enošima yra populiari poilsio vieta.

Saloje garbinama Bendzaiten, muzikos ir pramogų deivė. Jai skirta visa sala, nes teigiama, jog ši deivė privertė salą iškilti iš jūros dugno VI a. Enošima yra Šonano, poilsio zonos palei Sagamio įlanką, žinomos dėl gražių vaizdų, centras.

Hokusajaus „Enošima Sagamio žemėje“

Enošima yra „Enoshima Engi“, Enošimos šventyklų istorijos, kurią parašė japonų budistų vienuolis Kokėjus 1047 m., scena.

1880 m. dėl šintoizmo ir budizmo atskyrimo įsakymo (Shinbutsu bunri) buvo galima įsigyti žemę saloje, tad didelę teritoriją nupirko Samuel Cocking, britų pirklys, savo japonės žmonos vardu. Čia jis pastatė jėgainę, botanikos sodus, kuriems priklausė didelis šiltnamis. Nors tikrasis šiltnamis sugriuvo per 1923 m. Didįjį Kanto žemės drebėjimą, botanikos sodai net dabar pritraukia apie pusę milijono lankytojų per metus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]