Energinis gėrimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Energinis gėrimas, energetinis gėrimas (ši pavadinimo forma nevartotina[1]) – gaivusis tonizuojantis nealkoholinis gėrimas. Energiniai gėrimai pradėti gaminti palyginti neseniai.

Populiariausi komponentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kofeinas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Energiniai gėrimai yra palyginti naujas žmonijos išradimas, nors atskiri jų komponentai jau ilgą laiką buvo naudojami organizmui tonizuoti. Vienas iš jų – kofeinas. Jis turi tiesioginį aktyvuojantį poveikį galvos smegenų žievei, stimuliuoja fizinį aktyvumą, sutrumpina reakcijos trukmę. Tačiau per didelis kofeino kiekis gali veikti varginančiai. Kofeinas taip pat veikia kvėpavimą. Jis pasidaro greitesnis ir gilesnis, širdies kraujagyslės prasiplečia, o smegenų kraujagyslės truputį susiaurėja. Be to, ši sudedamoji dalis normalizuoja sumažėjusį arterinį kraujospūdį, veikia kaip šlapimą varanti priemonė.

Kofeino yra visuose energiniuose gėrimuose. Protinę veiklą stimuliuoja 100 mg kofeino, širdies veiklą padidina 238 mg.

Taurinas ir karnitinas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taurinas – tai aminorūgštis, besikaupianti raumenyse, atliekanti svarbų vaidmenį baltymų sintezėje. Vienoje energinio gėrimo skardinėje šio junginio būna nuo 400 iki 1000 mg. Žmogaus organizmas pats pasigamina nedidelį kiekį taurino, tačiau to nepakanka aktyviai dirbantiems ir sportuojantiems. Taurinas padeda mažinti raumenų irimo procesus, padidinti energiją treniruočių metu, aminorūgščių ir kitų maistingųjų medžiagų įsisavinimą, varo šlapimą, veikia kaip antioksidantas, stiprina imunitetą, teigiamai veikia daugelio organų ir sistemų veiklą.

Taurinas taip pat gerina kreatino įsisavinimą. Tai natūralus žmogaus ląstelių komponentas, greitinantis riebalų rūgščių oksidaciją, jis leidžia deginti sukauptus riebalus ir didinti raumenų pajėgumą. Karnitinas padeda funkcionuoti širdžiai, inkstams ir kepenims

Kiti komponentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažnai į energinių gėrimų sudėtį įeina ir vaistiniai tonizuojančiu poveikiu pasižymintys augalai: kampuotasis pupenis (lot. Cyamopsis tetragonoloba, kitaip dar guarana) ir ženšenis. Guaranos lapai vartojami medicinoje: jie padeda iš raumenų audinio šalinti pieno rūgštį, susikaupiančią po rimto fizinio krūvio ir sukeliančią skausmą. Taip pat ji saugo nuo aterosklerozės ir apvalo kepenis. Pupenyje esanti medžiaga guaraninas, skirtingai negu kofeinas, veikia lėtai: šio augalo ekstraktas nėra greitai įsisavinamas, tačiau šis vaistinis augalas turi 2,5 karto stipresnį poveikį negu kavoje ir arbatoje esantis kofeinas.

Vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vartojant energinius gėrimus negalima viršyti kofeino dienos normos, kuri yra vidutiniškai dviejose energinio gėrimo skardinėse. Negalima šių gėrimų gerti po treniruočių, nes padidėja kraujospūdis. Energinių gėrimų negalima vartoti nėščioms moterims, vaikams, paaugliams, pagyvenusiems asmenims, asmenims su padidėjusiu kraujospūdžiu, asmenims, sergantiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, sergantiems glaukoma, miego sutrikimais, turint padidėjusį jautrumą kofeinui.

Per 3–5 valandas iš kraujo pasišalina pusė jame esančio kofeino. Todėl tuo metu nederėtų maišyti tonizuojančio gėrimo su kitais kofeino turinčiais gėrimais (kava, arbata), nes kitaip gali būti viršyta rekomenduojama koncentracija.

Energinių gėrimų negalima maišyti su alkoholiu. Kofeinas didina kraujospūdį, o derinant su alkoholiu kofeino poveikis yra keletą kartų sustiprinamas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]