Encefalitas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Encefalito paplitimas Lietuvoje 2008 m. kovo 13 d.

Encefalitas (galvos smegenų uždegimas) – sunki židininė virusinė liga, kurios metu vyksta galvos ir nugaros smegenų bei jų dangalų uždegimas, dėl kurio ilgam sutrinka žmogaus darbingumas, nereti (apie 30-40 % atvejų) sunkūs liekamieji reiškiniai ir neįgalumas.

Šią ligą sukelia virusai, kuriuos dažniausiai perneša erkės. Jie gali pakliūti į organizmą, išgėrus užsikrėtusio ožkos ar karvės pieno. Taip pat ši liga gali būti ir komplikacija tokių ligų, kaip gripas, reumatas, šiltinė ir kt.

Požymiai: staigi temperatūra, galvos skausmas, svaigimas. Taip pat silpnumas, pykinimas, miego sutrikimai. Galimas sąmonės praradimas, paralyžiavimas.

Norint išvengti šios ligos, grįžus namo iš parko ar miško būtina apžiūrėti, ar nėra drabužiuose ar į kūną įsisiurbusių erkių. Einant į mišką, būtina tinkamai apsirengti, prisidengti galvą, apsiauti tinkamą avalynę. Radus įsisiurbusią erkę, kreiptis į gydymo įstaigą, kad ją tinkamai ištrauktų, t. y. kad odoje neliktų erkės galvos. Taip pat patartina negerti nevirinto ar nesterizuoto pieno. Laiku ir visiškai išsigydyti infekcines ligas. Būtina pasiskiepyti.