Eminem

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Eminem

Eminem koncerto metu 2014 m.
Biografija
Pilnas vardasMarshall Bruce Mathers III
Gimė1972 m. spalio 17 d. (51 metai)
Sent Džozefas, Misūris, JAV
ŽanraiHiphopas
VeiklaReperis, įrašų prodiuseris, dainų autorius, filmų prodiuseris, aktorius
InstrumentaiVokalas
Aktyvumo metai1988–dabar
Įrašų kompanijaAftermath, Shady, Interscope, Web
Susijusi veiklaBad Meets Evil, D12, Outsidaz, 50 Cent, Dina Rae, Dr. Dre, Liz Rodrigues, Rihanna, Skylar Grey
Svetainėeminem.com

Marshall Bruce Mathers III (g. 1972 m. spalio 17 d., Sent Džozefas, Misūris, JAV), geriau žinomas savo sceniniu vardu Eminem (stilizuotai – EMINƎM) – iš Mičigano kilęs garsus amerikiečių reperis, dainų tekstų autorius, įrašų prodiuseris, visame pasaulyje pardavęs daugiau kaip 77 mln. savo albumų kopijų, taip pat aktorius. Eminem, be to, priklauso jo įkurtai repo grupei D12 ir yra dueto Bad Meets Evil narys kartu su reperiu Royce da 5'9".

Marshall yra vienas iš atlikėjų, parduodančių daugiausiai repo muzikos pasaulyje. 2000-aisiais jo darbai tapo perkamiausi. Daugelis žurnalų vertino Eminem kaip vieną geriausių visų laikų atlikėjų, įskaitant ir „Rolling Stone“, kuriame reperis užėmė 82-ą vietą sąraše tarp 500 visų laikų geriausių atlikėjų. Tas pats „Rolling Stone“ žurnalas paskelbė Marshall ir hip hopo karaliumi. Eminem pardavė daugiau nei 100 mln. muzikos įrašų pasauliniu mastu, įskaitant 42 mln. singlų ir 49.1 mln. albumų Jungtinėse Amerikos Valstijose.

1996-aisiais Eminem išleido savo debiutinį albumą Infinite. Vis dėlto didesnio populiarumo atlikėjas susilaukė 1999 m., kai pasirodė jo sceninio įvaizdžio pavadinimu pažymėtas albumas „The Slim Shady LP“. Už pastarąjį, kaip geriausią repo albumą, Eminem buvo pirmą kartą įteikta Grammy statulėlė. Kiti du jo muzikos rinkiniai taip pat buvo sėkmingi – „The Marshall Mathers LP" ir „The Eminem Show" taip pat buvo nominuoti kaip geriausi repo albumai už kuriuos Marshall vėl buvo apdovanotas Grammy ceremonijoje. Tokiu būdu Eminem tapo pirmasis atlikėjas laimėjęs Geriausio Repo Albumo kategorijoje tris kartus iš eilės. 2004-ais atlikėjas išleido dar vieną albumą Encore. Po muzikinio turo 2005-aisiais Eminem padarė 4 metų pertrauką. 2009 m. gegužės 15 d. pasirodė albumas Relapse. 2010-aisiais Marshall išleido septintąjį savo studijinį albumą Recovery. Pastarasis darbas buvo didžiulis pasisekimas, mat tais pačiais metais albumas tapo perkamiausias pasaulio mastu. Eminem laimėjo Grammy statulėles už Relapse ir Recovery. To pasekoje, atlikėjas pelnė 13 Grammy apdovanojimų per visą savo muzikinę karjerą. 2013-aisiais Eminem išleido kitą savo albumą - The Marshall Mathers LP 2, o 2015-ais išleido ir kitą savo albumą pavadinimu Shady XV.

Eminem ryžosi imtis ir kitos veiklos. Jis įkūrė savo įrašų studiją Shady Records kartu su vadybininku Paul Rosenberg. Taip pat Marshall turi savo radijo kanalą „Shade 45“ Sirius XM transliavimo bendrovėje. 2002-aisiais Eminem nusifilmavo hip hopo dramoje „8 mylia“. Atlikėjas laimėjo akademinį apdovanojimą (the Academy Award) už originaliausią dainą taip tapdamas pirmu reperiu laimėjusiu tokio tipo nominacijoje. Eminem taip pat atliko epizodinius vaidmenis The Wash, Juokingi žmonės (Funny People) ir televizijos seriale Ekipa (Entourage).

Marshall buvo du kartus vedęs savo jaunystės meilę Kimberley Anne Scott, su kuria susipažino 1989 m. ir pirmą kartą susituokė 1999 m. bei išsiskyrė 2001 m. 1995 m. gruodžio 25 d. jiems gimė dukra Hailie Jade Scott. Antrosios vestuvės ir skyrybos įvyko 2006 m.

Gyvenimas ir karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šią straipsnio dalį reikėtų išplėsti.

1972–1991: vaikystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eminem (tikrasis vardas ir pavardė Marshall Bruce Mathers III), gimė 1972 spalio 17-tą, St. Joseph mieste, Misūrio valstijoje. Jis buvo vienintelis Deborah R.(Nelson) Mathers-Briggs (gimė 1955) ir Marshall Bruce Mathers, Jr (gimė 1947) vaikas. Marshall III turi škotiško, angliško, vokiško, šveicariško, lenkiško ir net liuksemburgietiško kraujo. Jo motina buvo penkiolikos, kai laukėsi, ir vos nežuvo per 72 valandas trukusį gimdymą. Eminemo tėvas paliko šeimą, kai sūnui buvo vos metai su puse. Nuo to laiko Marshall'ą auklėjo viena mama. Kai Eminemui sukako 12, jie kraustėsi iš miesto į miestą (Saint Joseph, Savannah, Kanzas Sitis) tol, kol įsikūrė Warren mieste Mičigano valstijoje. Paauglystės metus Marshallas praleido Detroite.

Vaikystėje, prieš atrasdamas hip hop'ą, Marshallas buvo susidomėjęs pasakojimų, siužetų kūrimų ir jis troško tapti komiksų kūrėju. 1982-aisiais Eminemo motina iškėlė ieškinį mokykloje D’Angelo Bailey’ui dėl patyčių prieš jos sūnų. Šį laikotarpį Eminem’as prisimena savo dainoje „Brain Damage“. Kai Marshallui buvo devyneri, jo dėdė iš motinos pusės Ronald „Ronnie“ Polkinghorn (1971–1991) supažindino sūnėną su repo žanru duodamas pasiklausyti „Ice-T“ singlo „Reckless“ kopijos. Paauglystėje gavęs „Beastie Boys“ albumo „Licensed to Ill“ kopiją, Eminemas susidomėjo muzika. Pasislėpęs po „M&M“ pseudonimu, jis pradėjo mėgėjiškai repuoti keturiolikos ir prisijungė prie hip hopo grupės „Bassmint Productions“. Šiuo laikotarpiu jie išleido antrąjį EP (EP (angl. extended play) yra muzikinis albumas, kurį sudaro daugiau dainų nei single, tačiau mažiau, nei pilname albume.) pavadintą „Steppin' onto the Scene“. Vėliau grupė pakeitė pavadinimą į „Soul Intent“ ir 1995 m. jie išleido savo pirmąjį albumą „Backstabber“, padedami įrašų kompanijos Mashin' Duck Records. Nors ir Marshallas buvo užregistruotas į Linkolno mokyklą Warren, jis dažnai dalyvaudavo improvizacinėse repo kovose Osborno mokykloje rytų Detroite. Nepaisant kovos dominuojančioje juodaodžių industrijoje, Eminemui pavyko išsikovoti publikos simpatijas pogrindinio repo sferoje. Pakartojęs tris kartus devintos klasės kursą. Už pravaikštas ir žemus balus, Marshallas buvo išmestas iš mokyklos, kai jam buvo septyniolika.

1991 metais, Eminemo dėdė Ronald nusižudė, dėl prasto gyvenimo ir dėl jo gero draugo Oskaro netekties. Marshallas turi tatuiruotę su užrašu ant kairės rankos „Ronnie R.I.P.“. Jis taip pat mini savo dėdę tokiose dainose kaip „Stan“, „Cleanin' Out My Closet“ ir „My Dad’s Gone Crazy“.

Albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Disstracks“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1999 „I Remember“ (Prieš „Everlast“)
  • 2000 „Quitter“ feat. D12 (prieš „Everlast“)
  • 2001 „Girls“ (prieš „Limp Bizkit“ ir „Everlast“)
  • 2002 „Can-I-Bitch“ (prieš „Can-I-Bus“)
  • 2003 „Bully“ (prieš „Ja Rule“, „Benzino“)
  • 2003 „Nail In The Coffin“ (prieš „Benzino“)
  • 2003 „Hail Mary“ feat. 50 Cent & Busta Rhymes (prieš „Murder Inc.“, „Ja Rule“, „Benzino“)
  • 2003 „Bumb Heads“ feat. Tony Yayo, Lloyd Banks & 50 Cent (prieš „Ja Rule“, „Murder Inc“, „Benzino“)
  • 2003 „The Sauce“ (prieš „The Source“, „Benzino“)
  • 2003 „Keep Talkin“ feat. D12 (prieš „Royce Da 5’9“)
  • 2003 „Doe Ray Me“ arba kitaip „Hailie’s Revenge“ feat. D12 & Obie Trice (prieš „Ja Rule“, „Murder Inc.“, „Benzino“)
  • 2004 „Mosh“ (prieš George W. Bush)
  • 2009 „The Warning“ (prieš Mariah Carey, Nick Cannon)
  • 2018 „Killshot“ (prieš „Machine Gun Kelly“)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]