Elzė iš Gilijos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Elzė iš Gilijos

PavadinimasElzė iš Gilijos
Kilmės šalisLietuva
RežisieriusAlgimantas Puipa
Prodiuseris (-iai)Robertas Urbonas
Jan Fantl
Scenaristas (-ai)Vytautas Žalakevičius
VaidinaEglė Jaselskytė
Kostas Smoriginas
Janina Lapinskaitė
Andrius Paulavičius
Antanas Šurna
Vytautas Paukštė
Eduardas Pauliukonis
Metai2000
ŽanrasDrama
Trukmė110 min.
Kalbalietuvių k.

Elzė iš Gilijos (angl. Elze's Life) – 2000 m. Lietuvos kino studijoje kartu su Vokietijos firmomis Q&Q Medien GmbH bei Filmburo NW Rytprūsių rašytojo Ernsto Vicherto (1831–1902) apysakos „Šaktarpis“ motyvais sukurtas meninis filmas. Drama. Filmo trukmė – 110 min.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis filmas – tai sakmė apie aistringą meilę, neapykantą ir kerštą, istorija, nukelianti į XIX amžiaus egzotišką Mažąją Lietuvą – unikalių papročių, įstabios gamtos ir nepaprasto istorinio likimo kraštą. Pavaizduotas suvokietintas Kuršių nerijos kraštas. Tai buvo ir kaip pripažinto kino meistro darbas, ir kaip tvirtas žingsnis į priekį techninėje srityje. Pirmas lietuviškas ir bendros gamybos su vokiečiais didelio biudžeto filmas su „Dolby Surround“ garsu ir puikiais kompiuterinės grafikos efektais.[1]

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaidina[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eglė Jaselskytė, Kostas Smoriginas, Janina Lapinskaitė, Andrius Paulavičius, Antanas Šurna, Vytautas Paukštė, Eduardas Pauliukonis, Daiva Stubraitė, Kristina Savickytė, Artūras Varnas, Povilas Stankus, Povilas Gaidys, Arvydas Lebeliūnas, Vidas Petkevičius, Vytautas Tomkus, Jonas Pakulis, Aušra Venckūnaitė, Rokas Adlis, Gediminas Pranckūnas, Kęstutis Macijauskas, Romualdas Butkevičius, Vidas Jakimauskas, Irena Kriauzaitė, Jolanta Dapkūnaitė, Dalia Uzdila, Ferdinandas Jakšys, Remigijus Bilinskas, Vilius Petrauskas, Romualdas Gudas, Kazimieras Žviklys, Dainius Svobonas, Elena Gaigalaitė, Milė Šablauskaitė, Vanda Marčinskaitė, Joana Čižauskaitė.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Keršto ir sužlugdytos meilės, neapykantos ir atlaidumo istorija. Kostiuminio psichologinio epo veiksmas rytuliojamas Kuršių nerijoje XIX a. viduryje. Filmo centre – prūso žvejybos verslo viršininko Griunbaumo ir našlio lietuvių jūreivio Jurgaičio konfliktas.

Per nelaimingą atsitikimą Jurgaitis apkaltinamas žmogžudyste ir Griunbaumas pasodina jį į kalėjimą. Jurgaičio dukterį Elzę priglaudžia jo draugas Mykolas. Elzė užauga. Tarp jos ir Mykolo sūnaus įsiplieskia gilūs jausmai. Jiems priešinasi Mykolo žmona Gryta. Sugrįžęs iš kalėjimo Jurgaitis keršija Griunbaumui, kurį išgelbėja Jurgaičio duktė.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2000 – Nominacijos „Geriausias režisieriaus darbas“, „Geriausias operatoriaus darbas“ festivalyje KINOŠOK (Anapa, Rusija).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]