Elbridge Gerry

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Elbridge Gerry
5-asis JAV viceprezidentas
Gimė 1744 m. liepos 17 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos Marblhedas, Masačiusetsas, JAV
Mirė 1814 m. lapkričio 23 d. (70 metų)
Jungtinės Amerikos Valstijos Vašingtonas, JAV
5-asis JAV viceprezidentas
Ėjo pareigas 1813 m. kovo 4 d. – 1814 m. lapkričio 23 d.
Ankstesnis George Clinton
Vėlesnis Daniel D. Tompkins
Partija Demokratas-respublikonas
Vikiteka Elbridge Gerry
Parašas

Elbridžas Tomas Geris (angl. Elbridge Thomas Gerry; 1744 m. liepos 17 d. – 1814 m. lapkričio 23 d.) buvo amerikiečių politikas ir diplomatas. Demokratas-respublikonas E. Geris buvo išrinktas 5-uoju JAV viceprezidentu, valdant prezidentui Džeimsui Medisonui. Pareigas jis ėjo nuo 1813 metų kovo 4 dienos iki pat savo mirties, po pusantrų metų. Jis buvo pirmasis JAV viceprezidentas nekandidatavęs į JAV prezidentus. Nors tai įvyko ne dėl jo politinio apsisprendimo, o jo mirties.

Geris buvo vienas iš JAV nepriklausomybės deklaracijos ir Konfederacijos straipsnių pasirašytojų. Jis buvo vienas iš trijų žmonių atsisakiusių pasirašyti JAV Konstituciją, nes į ją nebuvo įtrauktas Teisių bilis. Vėliau Geris tapo 9-uoju Masačiusetso gubernatoriumi.

Gerio vardu pavadinta ir praktika gerimanderingas (angl. gerrymandering), kuri reiškia nesąžiningą rinkiminių apylinkių nubraižymą, paremtą rinkėjų prioritetų žinojimu, kad tam tikra politinė jėga gautų daugiau balsų. Pavadinimas kilo iš to, kad Geris, būdamas gubernatoriumi ir norėdamas padidinti savo rėmėjų pergalės rinkimuose galimybes, vieną rinkiminę apylinkę Bostone, Masačiusetso valstijoje, nubrėžė salamandros formos.

Politinis postas
Prieš tai:
George Clinton
JAV viceprezidentas
18131814
Po to:
Daniel D. Tompkins