Eclipse (kompiuterinė programa)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Eclipse

Eclipse 4.5 Mars nuotrauka naudojant Java EE perspektyvą
KūrėjasEclipse Foundation
Stabili versija4.20.0 / 2021 m. birželio 16 d.
ParašytaJava
Operacinė sistemaWindows, Linux ir Mac OS X
TipasIDE
LicencijaEclipse Public License
Svetainėwww.eclipse.org

Eclipse – atviro kodo integruota kūrimo aplinka.[1] Eclipse susideda iš daugelio įskiepių, kurių kiekvienas gali turėti savo langus, savo meniu punktus, savo nepriklausomą nuotolinio atnaujinimo sistemą ir pan. Nors autoriai teigia, jog, parašius tinkamus modulius, su Eclipse galima daryti „bet ką“, dažniausiai ji naudojama programoms kurti. Parašyta Java kalba, Eclipse veikia visose populiariose sistemose. Linux turi ir sukompiliuotą versiją, kuri šiek tiek spartesnė. Nemažai Eclipse kodo paveldėta iš IBM VisualAge programos.[2]

Pagal 2014 metų statistikos duomenis, 97 % Java programuotojų naudojo kokią nors integruotą aplinką, dažniausiai tik vieną ir retai kada ją keisdami. Eclipse naudojo beveik pusė (48%). Jos pagrindiniai varžovas buvo IntelliJ IDEA (33%) ir NetBeans (10%).[1]

Java kodui Eclipse turi gerai išvystytą tekstų redaktorių (jau renkant kodą automatiškai nurodomos trivialios klaidos), klasių, kintamųjų ir metodų automatinį pervardinimą, palaiko Ant ir JUnit. Inkrementinis kompiliavimas (po nedidelio pakeitimo kompiliuojama tik pakeista dalis) sudėtinguose projektuose pagreitina darbą kelias dešimtis ir daugiau kartų. Yra gerai išvystyta versijų kontrolės sistema, leidžianti tą patį projektą vystyti net ir po visą pasaulį išsibarsčiusiems programuotojams.

Privalumas yra gausi (apie tūkstantį, gali ir daugiau) įvairių įskiepių biblioteka ir geros galimybės pačiam tokius įskiepius kurti.

Kadangi Eclipse platinama su atviro kodo licencija, pastaruoju metu atsirado tendencijos ją pritaikyti kaip įvairių specializuotų programų dalį, panaudojant esamas vartotojo sąsajos galimybes. Eclipse iš esmės nesiremia Swing galimybėmis, jas pakeisdama savo SWT klasėmis. Dėl šios priežasties ji jau seniai nėra priklausoma nuo Sun ir gerai veikė su atviro kodo GNU Classpath biblioteka net ir tada, kuomet jos Swing dalis dar nebuvo funkcionali. Eclipse gerai veikia ne tik su Oracle Java bet is su dabartiniais atviro kodo variantais, OpenJDK bei IcedTea.

Eclipse kurį laiką buvo oficiali Android programavimo aplinka, bet vėliau Google nustojo vystyti jos Android įskiepį ir ėmėsi rekomenduoti Android Studio.[3] Reaguodamas į tai, Eclipse Foundation dabar tam siūlo Android programuotojams nepriklausomą Eclipse įskiepį, Andmore.[4]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „IDEs vs. Build Tools: How Eclipse, IntelliJ IDEA & NetBeans users work with Maven, Ant, SBT & Gradle“. zeroturnaround.com. Nuoroda tikrinta 28 December 2018.
  2. „Where did Eclipse come from?“. Eclipse Wiki.
  3. Eason, Jamal (26 June 2015). „An update on Eclipse Android Developer Tools“. android-developers.googleblog.com. Nuoroda tikrinta 25 March 2017.
  4. „Andmore: Development Tools for Android™“. Eclipse Plugins, Bundles and Products - Eclipse Marketplace. Nuoroda tikrinta 11 November 2019.