eBay

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ebay)
eBay
Formaakcinė bendrovė
Pramonėelektroninė komercija
Įkurta1995 m.
Įkūrėjas (-ai)Pierre Omidyar
Centrinė būstinėSan Chozė, Kalifornija, JAV
Paslaugosinternetiniai aukcionai
Pajamos9 mlrd. USD (2016 m.)
Darbuotojų12 600 (2016 m.)
PadaliniaiPayPal iki 2015 m.
Tinklalapiswww.ebay.com

„eBay“ – internetinių aukcionų ir elektroninės prekybos svetainė.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

eBay centrinė būstinė, Kalifornijoje, JAV.

1995 m. rugsėjo mėn. Pierre Omidyar, Silicio slėnio programuotojas, gimęs Paryžiuje sukūrė tinklalapį, kuris vadinosi „Auctionweb“. Idėjos esmė – automatizuoti varžytines, kad jose dalyvauti galėtų kiekvienas, nesvarbu, kur bebūtų. Pavadinimas „eBay“ atsirado vėliau, kai jis bandė užregistruoti sugalvotą pavadinimą EchoBay. Kadangi jis jau buvo užimtas, pavadinimas sutrumpintas iki „eBay“.

1998 m. P. Omidyar ir jo draugas Jeffrey Skoll pasikvietė Meg Whitman, kad ji padėtų išlaikyti verslą. M. Whitman studijavo Harvardo verslo mokykloje ir buvo išmokusi, kokia yra prekinio ženklo svarba.

M. Whitman surinko savo buvusius kolegas iš tokių kompanijų, kaip „Pepsi“ ir „Disney“, subūrė patyrusią komandą, kurios nariai turėjo daugiau nei dvidešimties metų verslo patirtį ir sukūrė stiprią kompanijos viziją – „eBay“ yra kompanija, kuriai pagrindinis dalykas yra žmonių subūrimas, o ne daiktų pardavinėjimas.

Jie greitai atsikratė kolekcionuojamus daiktus pardavinėjančios įmonės įvaizdžio ir persikėlė į rinkas, kuriose vidutinės prekių pardavimo kainos (VPK) buvo didesnės. VPK yra pagrindinis dalykas nustatantis „eBay“ gaunamą procentą už pervedimą, todėl VPK kėlimas buvo vienas iš pagrindinių uždavinių.

1997 m. bendrovė pritraukė 6,7 mln. JAV dolerių privataus kapitalo lėšų iš „Benchmark Capital“ įmonės. 1998 m. „eBay“ pajamos siekė 4,7 mln. USD. 1998 m. rugsėjo 21 d. bendrovė pasiūlė akcijas biržoje ir P. Omidyar, J. Skoll tapo milijardieriais.

2008 m. bendrovė tapo tarptautine, turėjo šimtus mln. registruotų vartotojų, gavo 7,7 mlrd JAV dolerių pajamų. 2016 m. bendrovės pajamos pasiekė 9 mlrd. USD sumą, tačiau ši suma gerokai sumenko po „PayPal“ verslo atskyrimo 2015 m.[1] 2002 m. „eBay“ bendrovė įsigijo „PayPal“ už 1,5 mlrd. USD.[2]

2011 m. gegužės 11 d. „Microsoft“ nusipirko „Skype“ bendrovę už 8,5 mlrd. JAV dolerių iš „eBay“ bendrovės ir „Silver Lake“ privataus kapitalo įmonės. 2003 m. įkurtą „Skype“ po keleto metų už 2,6 mlrd. USD įsigijo interneto bendrovė „eBay“, o 2009 m. didžiąją dalį „Skype“ akcijų perpirko investicijų grupės „Silver Lake“ ir kitų partnerių konsorciumas.[3]

Klientų saugumo užtikrinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalbant apie klientų saugumą, „eBay“ jį užtikrina „Patikimumo ir Saugumo“ (angl. Trust and Safety) centro pagalba. Šis centras siūlo šias paslaugas bei įrankius:

  • „eBay“ atgalinis ryšys (angl. feedback). Tai kiekvieno vartotojo reputacija „eBay“ sistemoje. Ji gali būti teigiama, neigiama arba neutrali. Ši rodiklis yra rodomos kiekvieno pardavėjo asmeniniame informaciniame puslapyje. Tokiu būdu galima nustatyti, kuris pardavėjas yra sąžiningas ir kuris apgaudinėja.
  • Pirkėjų apsauga. Besinaudojant „PayPal“ pirkėjo apsauga ir pasitaikius apgavystės atvejui, klientui kompensuojama iki 2000 JAV dolerių. Nuo 2015 m. „PayPal“ bendrovė atsiskyrė nuo „eBay“, tačiau bendrovės politika liko nepakitus.[4]
  • „eBay“ įrankių juosta (angl. toolbar) su sąskaitos sargu (angl. account guard) padeda vartotojams apsaugoti savo sąskaitą.
  • „eBay“ saugumo centras (angl. Security center). Tai „eBay“ gidas saugiam pirkimui bei pardavimui.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Verslo žinios“: LHV: ar „eBay“ yra vertingesnė be „PayPal“?
  2. Financial Times“: Timeline: The rise of PayPal
  3. „"Microsoft" užbaigė "Skype" įsigijimą“. vz.lt. Nuoroda tikrinta 2017-07-02.
  4. PayPal Inc. PayPal Buyer Protection žiūrėta 2008-09-25

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]