Dvipirščiai tinginiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Megalonychidae
Choloepus hoffmanni
Choloepus hoffmanni
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Nepilnadančiai
( Xenarhra)
Šeima: Dvipirščiai tinginiai
( Megalonychidae)

Dvipirščiai tinginiai (Megalonychidae) – nepilnadančių (Xenarhra) būrio žinduolių šeima. Šeimoje tik viena Choloepus gentis, kurioje - dvi rūšys: Choloepus didactylus ir Choloepus hoffmanni. Sutinkami Centrinėje ir Pietų Amerikoje.

Gyvenimo būdas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai naktiniai gyvūnai, didžiąją laiko dalį praleidžiantys medžiuose. Dvipirščiai tinginiai šiek tiek aktyvesni už tripirščius. Minta daugiausia lapais, taip pat stiebais, vaisiais, žieve, kartais graužikais.

Patelės gimdo po vieną jauniklį, kuris mėnesį maitinamas pienu, po to dar keletą mėnesių gyvena su motina. Patelės lytiškai subręsta 3 metų, patinai - 4-5 metų.

Fizinės charakteristikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvipirščiai tinginiai sveria 4-8 kg, yra 58-70 cm ilgio, ir yra stambesni už tripirščius tinginius. Kaip sako pavadinimas, ant priekinių kojų turi 2 pirštus, tačiau ant užpakalinių - 3. Neturi uodegos. Dėl lėto metabolizmo ir neišsivysčiusių raumenų šie gyvūnai, skirtingai nuo kitų žinduolių, negali drebėti, ir yra bent iš dalies priklausomi nuo aplinkos temperatūros. Turi didelį skrandį, maisto virškinimas gali užtrukti daugiau nei mėnesį. Todėl priklausomai nuo to, kada tinginys tuštinosi, išmatos ir šlapimas gali sudaryti iki 30 % gyvūno svorio. Dantys redukuoti, nuolat augantys, nėra kandžių ir ilčių.