Dusakas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dusakai

Dusakas (vok. Dussack, iš Dussägge ar Tisacke, iš ček. tesák) – apie XVI a. Vokietijoje atsiradęs mokomasis geležtinis ginklas, priskirtinas kalavijams. Tai palyginus trumpas vienašmenis ginklas, skirtas treniruotis kautis falčionu ar kitu panašiu trumpu vienašmeniu ginklu. Plačiau ėmus treniruotėse naudoti dusakus dvikovos dusakais tapo savotiška sporto šaka, ne tik treniruotė ruošiantis kautis kitais koviniais ginklais.

Dusakas dar vadinamas dusack, dysack, tesak, tuseckn, thuseckn, disackn, dusägge, dusegge, dusegg.

Dusakas atsirado iš paprastų didžiųjų peilių. Dusako geležtė gana trumpa (70–90 cm), stora, vienašmenė, nežymiai išlenkta, smailėjanti. Dusakus darydavo iš medžio. Žinomas tik vienintelis metalinio dusako egzempliorius. Raštuose aptinkama užuominų, kad dusakus darydavo ir iš odos.
Dusakai paprastai neturi atskiros rankenos. Rankeną atstoja dusako geležtės pamate išpjautas pailgas plyšys, pro kurį prakišami pirštai ir suimamas plyšio kraštas, kuris ir atstoja rankeną, tuo tarpu kitas kraštas atstoja lankelį. Tokia netikra rankena neturi skersinio ar buoželės.

Nėra žinoma nė vieno išlikusio medinio ar odinio dusako. Vienintelis žinomas egzempliorius – geležinis. Pagal šį egzempliorių kartais rekonstruojami metaliniai dusakai kaip normalūs ginklai. Šie hipotetiniai metaliniai dusakai neturi normalaus efeso, kurį atstoja ilga įkotė (be ant įkotės pritvirtintos rankenos), kurios galas užlenktas pirmyn, kad pats galiukas pasiektų apatinį geležtės kampą. Užlenktoji įkotės dalis veikia kaip rankenos lankelis. Šiais laikais tokie dusakai gaminami kaip tikrųjų kopijos, nors nežinoma, ar tipiški tų laikų dusakai buvo tokie.
Rekonstruoti metaliniai dusakai neretai irgi turi plyšį kaip rankenos pakaitalą[1] .

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dusako naujadaras Archyvuota kopija 2008-07-25 iš Wayback Machine projekto. (nuotrauka)

Iliustracijos: