Dundaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Indijos istorinis regionas
Dundaras
Vėliava
Šalis Indija (Radžastanas)
Tautos radžputai
Kalba dundari
Valstybės Minai (iki X a.)
Kačvahai (967–1949)
Miestai Dausa, Amberis, Džaipuras

Dundaras (Dhundhar) (dar vadinamas Džaipuro regionu) – Šiaurės Indijos istorinis regionas, esantis Radžastano šiaurės rytuose. Jis liečiasi su šiais istoriniais regionais: Šekhavati ir Mevatu šiaurėje, Girdu pietryčiuose, Hadoti pietuose, Adžmeru pietvakariuose.

Tai – nepriklausoma radžputų karalystė, egzistavusi iki 1949 m.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seniausi regiono valdytojai buvo radžputų giminė Minai, tačiau tikroji regiono istorija prasideda X a. II pusėje, krašte įsitvirtinus Kačvahų giminei.

Kačvahai iki tol valdė gretimą Girdą. 967 m. vienas iš jų giminės, Duhaladeva vedė Adžmero valdovo (Čauhanų dinastija) dukterį, gaudamas Dausa miestą kaip kraitį. Ilgainiui jis nugalėjo čia įsitvirtinusias gimines Minus ir Bargudžarus, įsitvirtindamas krašte.

1037 m. nugalėjus Minus, Kačvahai galutinai tapo Dundaro valdovais ir perkėlė sostinę iš Dausa į seną Minų miestą Amberį. Jis išbuvo sostine iki XVIII a. Tuo metu valstybė klestėjo, tapdama svarbiu tašku prekybiniame kelyje.

XV a. Šiaurės Indijoje įsigalėjus Mogolų imperijai, Kačvhahai išlaikė savo teritorijas ir dinastiją. Jie leido savo dukteris už Mogolų imperatorių, tokiu būdu susigiminiuodami su jais. Daug Dundaro radžų tapo garsiais karvedžiais.

Mogolų laikai buvo didžiausias Dundaro kultūros suklestėjimo laikmetis. Ypač buvo remiamas džainizmas, pastatyti puikūs architektūros kūriniai, tarp jų ir Amberio tvirtovė, Hava Mahalis. 1727 m. Dundaro radža Džai Singas II, garsus generolas, įkūrė naują miestą, kurį pavadino Džaipuru. Sostinė buvo perkelta į jį. Nuo tada karalystė vadinta Džaipūro karalyste.

XVIII a. pabaigoje yrant Mogolų imperijai, nusilpo ir Dundaras. Nuo jo atskilo smulkios kunigaikštystės, tokios kaip Alvaras, Bharatpuras.

1818 m. Džaipūro karalystė pasirašė sutartį su britais, tapdama Britų Indijos valda. Valdant Ram Singhui II, šalis sparčiai modernizavosi, įvesta elektra. Dauguma vėlesnių radžų irgi rūpinosi krašto gerove.

Savai Man Singhas II (1922–1949) buvo paskutinis Džaipuro valdovas. Indijai iškovojus nepriklausomybę, Džaipuro karalystė įstojo į jos sudėtį. Kurį laiką radža išsaugojo savo titulus, o dinastija nėra pasibaigusi ir dabar.