Duburys (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Duburys

PavadinimasDuburys
Kilmės šalisLietuva
RežisieriusGytis Lukšas
Prodiuseris (-iai)Kęstutis Petrulis
Arūnas Stoškus
Scenaristas (-ai)Gytis Lukšas
VaidinaGiedrius Kiela
Oksana Borbat
Jevgenija Verenica
Metai2009
ŽanrasDrama
Trukmė140 min.
Kalbalietuvių k., rusų k.

Duburys (angl. Vortex) – 2009 m. kino studijoje „Studija 2“ sukurtas filmas pagal Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Romualdo Granausko to paties pavadinimo romaną. Tai lietuviškas nespalvotas pilnametražis, 140 min. trukmės kino filmas. Platintojas – UAB „Forum Cinemas“. Nacionalinė premjera – 2009 m. rugsėjo 4 d., premjera per LTV – 2010 m. spalio 16 d.[1]

Tai filmas drama, kurioje vaidmenis atlieka žinomi Lietuvos aktoriai. Šalia jų yra nemažai ir debiutantų. Siekiant išsaugoti tų laikų unikalumą ir autentiškumą, filme aktoriai prabyla lietuvių ir rusų kalbomis – vaidina dvi rusakalbės aktorės iš Ukrainos. Pagrindinį filmo herojų Juozapą Gaučį įkūnija kine debiutuojantis lietuvių aktorius Giedrius Kiela. „Duburys“ – vieno gyvenimo istorija, filmas apie žmogaus likimą, sovietmečio santvarkos palaužtą žmogų.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo tikslas – kinematografinėmis priemonėmis atskleisti žmogaus vidinį pasaulį. Žiūrovui pasakojama į tris dalis suskirstyta gyvenimo istorija: pagrindinio veikėjo vaikystės patirtis, jaunystė ir pirmoji meilė, paženklinta tragiškos geriausio draugo mirties, ir suaugusiojo gyvenimas ieškant atramos.

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pagrindinis filmo herojus Juozapas Gaučys po vaikystės kaime išvažiuoja į miestą, baigia mokslus, pradeda dirbti ir apsigyvena ankštame bendrabutyje, kuris, be triukšmingų kaimynų, jam padovanoja ir lemtingą meilę. Parodoma visa tų laikų sovietmečio kasdienybė.

Būdamas vos aštuonerių Juozas Gaučys pirmą kartą susiduria su mirtimi – tėvo netektis. Jo paauglystės dienos prabėga kartu su geriausiu draugu Vidu, svajojant apie gražią ateitį. Tačiau vieną dieną įsimylėjimo ir jaunystės svaigulio apimtas, Vidas ryžtasi šokti nuo geležinkelio tilto į duburį. Duburio gelmėje – upės atneštas paplautas medis su visu keru. Vidas nebeiškyla.

Grįžęs iš armijos Gaučys įsidarbina Klaipėdoje vairuotoju ir glaudžiasi statybininkų bendrabutyje. Triukšmingi kaimynai, alkoholizmas, nesėkminga santuoka – toks yra sovietmečio palikimas Gaučio gyvenime. Palikęs viską jis grįžta į tėviškę tam, kad praeities šmėklos padėtų tašką jo gyvenimo kelyje. Užsiropštęs ant tilto Gaučys lekia žemyn į duburį. Tokia galėjo būti jo gyvenimo pabaiga… Tačiau kokia ji bus?

Vaidino[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jūratė Onaitytė, Valentinas Masalskis, Toma Vaškevičiūtė, Eglė Mikulionytė, Darius Meškauskas, Šarūnas Datenis, Diana Valiušaitienė, Albinas Budnikas, Darius Gumauskas, Vladimiras Jefremovas, Valentinas Novopolskis, Neringa Nekrašiūtė, Daumantas Ciunis, Mindaugas Ancevičius, Karolis Algimantas Butvidas, Jūratė Vilunaitė, Vladimir Serov, Ridas Žirgulis, Gabrielė Aničaitė.

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo „Duburys” pasaulinė premjera įvyko pasaulio filmų festivalyje Monrealyje, filmas taip pat parodytas Indijoje, JAV, Vokietijoje, Švedijoje. Kairo kino festivalyje buvo nominuotas pagrindiniam – Auksinės piramidės apdovanojimui. Filmas taip pat nominuotas „Nikos” prizui bei atstovavo Lietuvai 82-uosiuose Amerikos Kino meno ir mokslo akademijosOskaruose”, geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje. Talino kino festivalyje iškovojo 2 pagrindinius prizus – už geriausią Baltijos šalių vaidybinį filmą bei geriausią operatoriaus darbą.

Antrojoje lietuviško kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2009“ ceremonijoje apdovanoti filmo aktoriai Oksana Borbat (geriausia aktorė), Vladimiras Jefremovas (geriausias antro plano aktorius) bei Jūratė Onaitytė (geriausia antro plano aktorė). Filmas taip pat nominuotas geriausio filmo, geriausio aktoriaus, geriausio scenarijaus ir geriausio operatoriaus kategorijose.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]