Dubultai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dubultai Jūrmalos žemėlapyje

Dubultai (latv. Dubulti) – Jūrmalos miesto dalis. Šioje vietoje Lielupė formuoja staigų lanką, priartėdama iki Rygos įlankos maždaug 300 metrų atstumu. Beveik tokiu pačiu atstumu nuo jūros yra ir Dubultų geležinkelio stotis. Atstumas nuo Dubultų stoties iki Rygos centro yra apie 20 kilometrų. Todėl Dubultai yra viena iš mėgiamiausių rygiečių ir užsienio turistų vasaros poilsio vietų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Poetės Aspazijos namas Dubultuose

Pirmą kartą paminėti XVIII a., čia buvo žvejų gyvenvietė. Po 1812 m. karo Dubultai tapo viena iš pirmųjų poilsio vietų Jūrmaloje. Nuo 1814 m. čia lankėsi poilsiaujantys didikai. Dar 1820 m. ar net anksčiau žvejų nameliuose vasaros metu pradėjo apsistoti kelios rygiečių šeimos. Paprasti nameliai pamažu buvo perstatyti ir augant poilsiautojų skaičių buvo pastatyti nauji vasarnamiai.

Tarp Dubultų ir Majuorų yra Latvijos prezidento rezidencija, o netoli nuo jos – Aspazijos namas, kur ji praleido paskutinius savo gyvenimo metus. Prieš Dubultų geležinkelio stotį yra 19071909 m. jugendstiliaus liuteronų bažnyčia. Šioje Jūrmalos dalyje yra ir Janio Rainio Rašytojų kūrybos ir poilsio namai įkurti 1946 m.

1950 m. Dubultuose buvo atidaryta pirmoji Latvijoje elektrifikuota geležinkelio linija Ryga-Dubultai.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena iš Dubultų pavadinimo kilmės versijų teigia, kad netolimoje apylinkėje gyveno valstietis Dubelts, nuo kurio vardo ir kilo Dubultų pavadinimas. Tačiau įtikimiausia versija atrodo, kad jau minėtas žvejų kaimas vadinosi Dublių kaimu (Dubleziem). Vėliau jį įvairiai linksniuojant - Dubble, Dubbel, Dubbeln, galiausiai prieita prie Dubultų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]