Dručkis (bomba)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Fat Man“ bomba
Implozijos koncepcijos iliustracija

„Fat Man“ (liet. 'Dručkis') – JAV pagamintos atominės bombos kodinis pavadinimas. Ši bomba buvo susprogdinta 1945 m. rugpjūčio 9 d., 11:02 virš Nagasakio (Japonija) Mitsubishi gamyklos 550 m aukštyje.

Tai buvo antroji iš dviejų atominių bombų, panaudotų kada nors karo metu. Pavadinimas taip pat bendrai nurodo JAV atominių bombų, pagamintų „Fat Man“ modelio pagrindu, konstrukciją.

Technologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bomba buvo 2,34 m ilgio, 1,52 m skersmens ir svėrė 4630 kg. Kaip ir nurodo pats pavadinimas, bomba buvo daugiau nei dvigubai platesnė negu Mažylis (Little Boy), numestas ant Hirošimos 3 dienomis anksčiau. Kita vertus, „Dručkio“ masė buvo tik 10 % didesnė negu jo „kolegos“. Ši bomba buvo ir kitokios konstrukcijos nei numestoji ant Hirosimos. „Dručkio“ branduolinis užtaisas buvo ne iš urano, o iš plutonio. Tokio tipo bombose įprastinė sprogstamoji medžiaga, sudėta aplink radioaktyvias medžiagas, sprogsta ir suspaudžia pastarąsias iki prasideda grandininė reakcija.

Priežastys ir pasekmės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV tikėjosi, kad panaudojus branduolinį ginklą Japonija bus priversta kapituliuoti ir bus galima išvengti dideliais nuostoliais grėsusio išsilaipinimo Honšiū saloje.

Kadangi į pirmąją atominę bombą, numestą rugpjūčio 6 d., japonai greitai nesureagavo, buvo nuspręsta numesti antrąją bombą.

Bomba buvo numesta iš B-29 bombonešio (įgulos vadinto „Bockscar“), pilotuoto majoro Charles Sweeney. Bomba turėjo 21 kilotoną trotilo galios arba 8,78×1013 džaulio = 88 TJ (teradžaulių).[1] Dėl kalnuotos Nagasakio vietovės žala buvo ne tokia milžiniška, kaip palyginti plokščioje ir lygioje Hirosimoje. Pagal skaičiavimus, vietoje iškart po sprogimo žuvo 40000 žmonių ir apie 25000 buvo sužeisti.[2] Tačiau vėliau žymiai daugiau žmonių žuvo nuo patirtų sužalojimų ir radiacijos.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]