Draudimo brokerių įmonė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Draudimo brokerių įmonė – nepriklausomas draudimo tarpininkavimo paslaugas teikianti įmonė atstovaujanti kliento interesams. Draudimo ar perdraudimo tarpininkavimo veiklą draudimo brokerių įmonėje gali vykdyti tik draudimo brokeris. Priešingai nei draudimo agentas, atstovaujantis vieną draudimo kompaniją, draudimo brokeris yra nepriklausomas ir bendradarbiauja su daugeliu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje veikiančių draudimo bendrovių.

Lietuvoje veikia virš 100 [1] įmonių, turinčių licencijas draudimo brokerių veiklai. Trys didžiausios Lietuvoje veikiančios draudimo brokerių įmonės pagal pajamas yra Aon Baltic, Balto Link ir Socialinės garantijos[2].

Draudimo brokerių įmonių priežiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki 1996 m. Lietuvoje veikė taip vadinami „nelegalūs“ draudimo brokeriai. Tačiau rinkos sąlygos įtakojo būtinybę brokerių veiklą sureguliuoti. Draudimo brokerio instituto atsiradimas tiesiogiai susijęs su 1996 metais priimtu naujuoju Lietuvos Respublikos Draudimo įstatymu. Kol nebuvo šio įstatymo, Lietuvoje draudimo brokerių veikla nebuvo įteisinta jokiais įstatymais ar kitais norminiais aktais.

Šiuo metu Lietuvoje draudimo brokerių įmonės yra licencijuojamos (LR draudimo įst. 160–161 str.[3]) ir iš kitų juridinių asmenų išsiskiria įmonės pavadinimo dalyje, nusakančioje įmonės rūšį naudojamais žodžiais „Akcinė draudimo brokerių bendrovė“, „Uždaroji akcinė draudimo brokerių bendrovė“ arba „Europos draudimo brokerių bendrovė“ ar atitinkamos šių žodžių santrumpos „ADBB“, „UADBB“ arba „EDBB“.

Draudimo brokerių paslaugos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Draudimo brokerio užduotis yra padėti klientui teisingai įvertinti riziką ir parinkti tinkamą draudimo apsaugą padėsiančią apsisaugoti nuo turto praradimo, įvykus nelaimingam atsitikimui ar tretiesiems asmenims pareišku pretenzijas atlyginti dėl draudėjo kaltės patirtą žalą. Geras draudimo brokeris padės ne tik apdrausti tokią riziką bet, jei reikia – patars, kaip sumažinti ar suvaldyti ją kitomis nei draudimas priemonėmis.

Be teikiamų konsultacinių paslaugų, draudimo brokeriai klientams teikia ir administracines su draudimo sutarčių sudarymu susijusias paslaugas: padeda užpildyti draudimo anketas, paruošia draudimo sutartis ir organizuoja draudimo sutarčių sudarymą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]