Domino

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Domino
Apie filmą žr. Domino (filmas).

Domino, dominas – stalo žaidimas, kurio tikslas sudėlioti domino kauliukų grandinę. Kauliukai turi liestis vienodu taškų skaičių turinčiomis pusėmis.

Domino kauliukas tai į dvi dalis padalintas stačiakampis. Vienoje pusėje gali būti nuo 0 iki 6 taškų, 7 rūšių domino pusės. Standartinį domino rinkinį sudaro 28 žaidimo detalės vadinamos kauliukais, domino ar kortomis. Domino kauliukai gali būti pagaminti iš kaulo, plastmasės, metalo ar medienos. Domino kauliukai yra tik žaidimo pagrindas pan. kaip kortos, patys žaidimai yra labai įvairūs.

Taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Domino

Blokas. Šiam žaidimui reikia ne mažiau nei dviejų žaidėjų ir vieno domino rinkinio. Kauliukai užverčiami, dedami ant stalo ir sumaišomi. Tuomet žaidėjai traukia po vieną domino kauliuką ir kiekvienas suskaičiuoja savo ištraukto kauliuko taškų sumą. Ištraukęs didesnį skaičių partneris pradeda žaidimą. Abu žaidėjai ištraukia po 7 kauliukus ir vienas kitam jų nerodo. Pradedantysis žaidėjas deda vieną atverstą kauliuką ant stalo, o kitas gali dėti tik tokį kauliuką, kuris turi tokį patį skaičių, kaip ir ant stalo gulinčio kraštinio kauliuko pusė. Žaidimas baigiamas, kai vienas iš žaidėjų nebeturi kauliukų arba kai abu žaidėjai nebeturi ėjimų. Tokiu atveju nugalėtoju tampa žaidėjas, kurio kauliukų taškų suma yra mažesnė. Laimėtojas gauna tiek taškų, kiek gaunama sudėjus pralaimėjusiojo kauliukų taškus. Dažniausiai žaidžiama iki 50 arba 100 taškų.

Domino rinkinių gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Domino

Europietiško stiliaus domino yra tradiciškai gaminami iš dramblio kaulo arba tamsaus kietmedžio, pvz.: juodmedžio. Naujausi domino rinkiniai dažniausiai gaminami iš plastiko arba įvairių gamtinių medžiagų: akmens (marmuro, granito), medžio (uosio, ąžuolo, raudonmedžio ir kedro), metalo (žalvario arba alavo), keraminio molio ar net matinio stiklo arba krištolo. Šie rinkiniai atrodo labai patraukliai ir ekstravagantiškai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Domino žaidėjai.

Domino vienetai buvo istoriškai išraižyti iš dramblio kaulo ar gyvūnų kaulų su mažomis, apvaliomis kauliukų duobutėmis iš juodmedžio. Žaidimo pavadinimas kilęs nuo Venecijos karnavalo kaukės, žinomos kaip domini, kuri buvo balta su juodomis dėmėmis. Šios kaukės taip buvo pavadintos, savo ruožtu, nes jos panašios į prancūzų kunigų žiemos gaubtus, kurie yra juodi iš išorės, o baltas viduje. Pavadinimas galiausiai kilęs iš lotyniško žodžio dominus, kuris reiškia „ponas“ ar „meistras“.

Domino rinkinys.