Dinjeiras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Dinheiras)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Dinjeiras
XII a. – 1433

1408 m. Katalonijos dineras
Naudojo: Portugalijos karalystė
Metalas: bilonas
Stambesnis vnt.: soldas: 12
Nominalai: Banknotai: nebuvo   
Monetos: 1/2, 1, 7

Dinjeiras (port. dinheiro) – Portugalijos piniginis vienetas nuo XII a. galo iki 1433 m. 12 dinjeirų buvo lygūs vienam soldui, o 20 soldų – 1 librai.

Pirmąsias portugališkas monetas išleido pirmasis karalius Afonso I. Po 1179 m. jis įsakė kaldinti dviejų nominalų – 1/2 (mealha) ir 1 dinjeiro – monetas. Jos buvo nukopijuotos nuo ispaniškų dinerų ir kaldinamo iš bilono. Dinjeirai buvo apyvartoje kartu su Bizantijos silikvomis bei maurų dirhemais ir dinarais.

Apie 1200 m. Sančas I (Sancho I) išleido auksinį morabitiną (morabitino; plg. su ispanų maravedžiu), kuris buvo vertas 15 soldų. Šimtmečiu vėliau, valdant karaliui Denisui, buvo įvesti sidabriniai tornês, lygūs 5,5 soldo.

1380 m. karalius Ferdinandas I įvedė dar kelias naujas monetas. Tai buvo auksinė dobra (dobra, 6 librų vertės), sidabrinis realas (vertas 10 soldų) ir keletas skirtingų nominalų biloninių monetų (pvz., pilarte, lygus 7 dinheirams).

Valdant karaliui João I buvo įvestas naujas realas, vadintas „3½ librų realu“ arba real branco, kuris buvo lygus 70 soldų.

Šiuolaikinėje portugalų kalboje žodis dinheiro reiškia 'pinigai'.