Dingimas (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dingimas

PavadinimasSpoorloos
Kilmės šalis Nyderlandai
Prancūzija
RežisieriusGeorge Sluizer
Scenaristas (-ai)George Sluizer
Tim Krabbe
Metai1988
Žanraskriminalinis
Trukmė107 min.
Kalbaolandų ir prancūzų
IMDb įrašas

Dingimas (ol. Spoorloos) – 1988 m. sukurtas kriminalinis filmas apie dingusią merginą ir jos vaikino pastangas ją rasti. Juosta sulaukė puikių įvertinimų ne tik Olandijoje ir Prancūzijoje, bet ir JAV, kur buvo išleista 1990 m., o dar po 3 metų režisierius ją perfilmavo anglų kalba. Interneto svetainė „Rotten Tomatoes“ juosta vertinama 100% teigiamų atsiliepimų, o žurnalas „Empire“ paskyrė jam 67 vietą „The 100 Best Films Of World Cinema“ 2010 m. sudarytame sąraše.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Olandų pora Reksas ir Saskija leidžia atostogas keliaudami automobiliu per Prancūziją. Jie sustoja pakelės degalinėje, kur romantiškai pasižada vienas kitą mylėti visą gyvenimą ir kaip ženklą užkasa dvi monetas po medžiu. Tuomet Saskija eina į degalinės parduotuvę, o Reksas lieka laukti prie mašinos. Po kurio laiko, pasigedęs merginos, jis eina į parduotuvę, tačiau niekur negali jos rasti.

Toliau pagrindiniu herojumi tampa Reimondas: respektabilus šeimos vyras, su žmona auginantis dvi dukras. Jis įsigyja namą užmiestyje, jame eksperimentuoja su chloroformu ir kuria įvairius scenarijus kaip įvilioti moteris į savo mašiną. Galiausiai jis nusprendžia, kad geriausia apsimesti, jog jam sužeista ranka ir dėl to reikalinga pagalba.

Veiksmas vėl grįžta prie Rekso. Praėjo 3 metai, tačiau jis nesiliauja ieškoti Saskijos, vis klijuodamas gatvėse plakatus su jos atvaizdu. Per tą laiką jis gauna 5 atvirukus, kuriame jam siūloma suteikti informaciją ir susitikti kavinėje Nime, tačiau nei vieną kartą į susitikimą niekas neateina. Reksas atvažiuoja kiekvieną kartą, tačiau jis nežino, kad kavinė yra visai netoli Reimondo namų. Naujoji jo mergina Linekė bando susitaikyti, kad Reksui vis dar svarbi Saskija, tačiau matydama, kad su metais niekas nesikeičia, jį palieka. Tuo metu Reksas per televiziją pasakoja savo istoriją, tvirtindamas, kad nejaučia pykčio žmogui, kuris galbūt kažką padarė Saskijai, tačiau jam rūpi tik viena – sužinoti, kas iš tiesų jai nutiko.

Kuomet Linekė išeina, prie Rekso namų prisistato Reimondas ir pasisako esantis paslaptingasis atvirukų siuntėjas, žinantis, kas nutiko Saskijai. Pradžioje Reksas jį užpuola, tačiau galiausiai noras sužinoti tiesą nugali. Reimondas pakviečia jį sėsti į automobilį ir jie pajuda į Prancūziją. Pakeliui jis pasakoja savo istoriją, prisipažindamas, kad yra sociopatas ir yra kankinamas manijos pagrobti merginą. Reksas klausosi istorijos, tačiau supranta, kad net ir pranešęs policijai neturėtų jokių įrodymų.

Galiausiai jie atvyksta į tą pačią degalinę. Reimondas pasiūlo jam išgerti kavos iš jo termoso, neslėpdamas, kad joje įmaišyta migdomųjų. Juk Saskiją jis taip pat užmigdė, įviliojęs į automobilį žadėdamas parduoti jai patikusią apyrankę, ir jei Reksas nori sužinoti, kas jai nutiko, turi pasielgti taip pat. Šis blaškosi, apimtas dvejonių, tačiau galiausiai troškimas sužinoti, kas nutiko mylimai merginai, nugali ir jis išgeria kavą....

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Bernard-Pierre Donnadieu – Reimondas Lemorne
  • Gene Bervoets – Reksas Hofmanas
  • Johanna ter Steege – Saskija
  • Gwen Eckhaus – Linekė
  • Bernadette Le Sache – Simona, Reimondo žmona
  • Tania Latarjet – Denisė, vyresnioji Reimondo dukra
  • Lucille Glenn – Gabrielė, jaunesnioji Reimondo dukra

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Apdovanojimas Apdovanojimų kategorija Asmuo Rezultatas
1988 Europos kino apdovanojimai Geriausia antrojo plano aktorė Johanna ter Steege Laimėjo
Olandijos kino festivalis Geriausias filmas Laimėjo
Geriausias režisierius George Sluizer Laimėjo
1990 Fantasporto Geriausias aktorius Bernard-Pierre Donnadieu Laimėjo
Geriausias režisierius George Sluizer Laimėjo
Geriausias filmas Nominacija
1991 Mystfest Geriausias scenarijus George Sluizer
Tim Krabbe
Laimėjo
Geriausias filmas Nominacija
National Board of Review Geriausių užsienio filmų sąrašas
New York Film Critics Circle Awards Geriausias užsienio filmas 2 vieta
1991 National Society of Film Critics Awards Geriausias filmas užsienio kalba 2 vieta