Maskvos didysis teatras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Didysis teatras)
Didysis teatras
Įkurta 1776 m.[1]
Panaikinta {{{Panaikinta}}}
Trumpinys Bolšoj
Tipas
Anksčiau
Jurisdikcija Rusijos kultūros ministerija
Buveinė Teatro a. 1
Maskva
Metinis biudžetas {{{Metinis biudžetas}}}
Vadovas Vladimiras Urinas
(nuo 2013)[2]
Pavaduotojas
Darbuotojų >900[3]
Narių skaičius {{{Narių skaičius}}}
Biudžetas
Aukštesnioji agentūra {{{Aukštesnioji}}}
Svetainė Bolshoi.ru
Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti

Rusijos valstybinis akademinis Didysis teatras arba tiesiog Didysis teatras – vienas svarbiausių pasaulyje,[4] muzikinis (operos ir baleto) teatras Maskvoje.

1960–1993 m. jame dirigavo Algis Žiūraitis, 1981–1993 m. lietuvių kilmės baleto artistas Gediminas Taranda.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirma nuolatinė teatro grupė suburta Maskvoje Jekaterinos II vyriausio prokuroro ir teatro gerbėjo Princo Petro Urusovo ir buvusio anglų akrobato vardu Maiklo Madokso (Michael Maddox). Princas Urusovas, 1780 m. ėmęs konstruoti pastatą, pastatė teatrą Petrovkos gatvėje, rodė dramos, operos ir baleto pastatymus.

Pirmuosius baleto spektaklius statė garsūs prancūzų ir italų baleto meistrai – Filipas Bekari, Moreli broliai, Žanas Lamiratas. Netrukus jauni rusų choreografai (Adomas Gukovskis), dirbo rusiškomis temomis. 1820–1830 m. iki 150 šokėjų išsiplėtusi trupė, vystėsi pagal prancūziškas tradicijas veikiama Felicite-Virginie Hullin-Sor and Fanny Elssler, kurie supažindino Rusijos žiūrovus su Žiulio Peroto baletais.

1840 m. pastatyti pirmieji Michailo Glinkos spektakliai „Ivanas Susaninas“ ir „Ruslanas ir Liudmila“, pažymėjo rusiškos mokyklos įkūrimą. Tokią pačią įtaką operos ir baleto istorijai padarė Piotras Čaikovskis. Šiame teatre pirmą kartą parodyti dauguma jo darbų, įskaitant „Eugenijų Oneginą“, „Pikų damą“ ir „Gulbių ežerą“.

1956 m. pirmąsyk pasirodė Vakaruose, Karališkajame Operos teatre, Kovent Garden, o 1957 m. – Niujorke.

2005–2011 m. vyko pagrindinio/istorinio pastato remontas. Beveik visas repertuaras rodytas Naujoje scenoje, stambesni pastatymai – valstybiniuose Kremliaus rūmuose. Operos ir baleto trupės rengė vietines ir tarptautines turnė. 2005 m. trupė pradėjo turnė „Didysis Rusijai“, kai spektakliai rodyti Rusijos didmiesčiuose. Pirmasis pasirodymas surengtas Samaroje, kur teatras buvo įsikūręs karo metais. Tuo pat metu abi operos ir baleto trupės keliavo pagal intensyvų grafiką, rengdamos pasirodymus Rusijos miestuose ir prestižiškiausiose pasaulio scenose.

2006 m. (opera ir baletas) ir 2007 m. (baletas) teatras 2 sezonus pasirodė Londone, o 2008 m. – Paryžiaus Nacionalinėje Operoje. 2007 m. vasarą teatras dalyvavo Savonlinna Operos Festivalyje (Suomija), ir 2008 m. sausį teatro orkestras ir choras surengė koncertą La Scaloje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]