Demas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Demas (gr. δήμος, dgs. δήμοι) – administracinis vienetas Graikijoje. Demai egzistavo senovės Graikijoje, dabar jie irgi yra Graikijos administracinio suskirstymo sistemos dalis.

Demai šiuolaikinėje Graikijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinėje Graikijoje demas yra trečio lygmens administracinis vienetas, periferijos sudėtinė dalis. Demai atitinka Lietuvos savivaldybių lygį, tačiau Graikijoje demai yra miesto tipo savivaldybės. Kaimo tipo savivaldybės yra kinotitos. Nomus sudaro nuo kelių iki keliasdešimties demų.

Demui vadovauja kas ketveri metai visuotiniais rinkimais renkamas demarchas (gr. δήμαρχος).

Senovės Atikos demai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senovės Atikoje demai nuo VI a. pr. m. e. pabaigos buvo teritorinės apygardos, pagrindinis administracinis, ūkinis, politinis ir kultinis vienetas. Demai pakeitė iki tol buvusius administracinius vienetus naukrarijas (gr. ναυκραρία).

Pagal Kleisteno (gr. Κλεισθένης) reformą (508 m. pr. m. e.) demai buvo sudėtinė filių dalis. Atėnuose pradžioje buvo 100 demų, vėliau jų skaičius didėjo. V a. pr. m. e. jų buvo virš 150, o III a. pr. m. e. - 174. Po reformos žmogus galėdavo tapti piliečiu tik po to, kai jį įtraukdavo į demų piliečių sąrašus. Anksčiau pilietybę užtikrindavo priklausomybė fratrijai. Demų kaip administracinių vienetų įvedimas susilpnino genių (aristokratų giminių), dominavusių fratrijose, įtaką.[1]

Demai buvo savivaldūs, jie rinkdavo savo vadovą demarchą. Kiekviename deme buvo registruojami piliečiai, jų nuosavybė. Demai komplektuodavo kariuomenę, rinkdavo atstovus į Atėnų bulę (po 50 žmonių nuo filės) ir heliėją (prisiekusiųjų teismą). Demai rengdavo savo religines šventes, rinkdavo ir leisdavo mokesčius.[2]

Demas veikė kaip savotiškas miniatiūrinis polis. Kai kurie demai, pvz., Elefsinos (Ελευσίνα) ir Acharnų (Αχαρναί), iš tikrųjų buvo reikšmingi miestai.

Atėnų pavyzdžių demai buvo sukurti ir kituose Graikijos miestuose, pvz., V a. pr. m. e. pabaigoje - Koso ir Rodo salose.

Demų grupės sudarė tritijas (gr. τριττύς), kurios savo ruožtu sudarė 10 Atėnų filių (genčių). Kiekviena gentis turėdavo po 3 tritijas (viena mieste, viena pakrantėje, viena žemyno gilumoje).

Kiti demai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Terminas demas išliko ir helenizmo ir romėnų laikais. Bizantijos laikai demasi vadino keturias vežimų lenktynių frakcijas - Raudonuosius, Mėlynuosius, Žaliuosius ir Baltuosius.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. J.V. Fine, The Ancient Greeks: A Critical History
  2. David Whitehead, "Deme" from the Oxford Classical Dictionary, Simon Hornblower and Antony Spawforth ed.