Deganti Misisipė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Deganti Misisipė

PavadinimasMississippi Burning
Kilmės šalisJAV
RežisieriusAlan Parker
Prodiuseris (-iai)Robert J. Colesberry
Scenaristas (-ai)Chris Gerolmo
Frederick Zollo
KompozitoriusTrevor Jones
VaidinaGene Hackman
Willem Dafoe
Frances McDormand
Metai1988 gruodžio 9
ŽanrasKriminalas, Drama
Trukmė128 min.
Kalbaanglų
MontažasGerry Hambling
KinematografijaPeter Biziou
IMDb įrašas

Deganti Misisipė (angl. Mississippi Burning) yra 1988 metais pasirodęs filmas, apie tikrovėje įvykusį trijų pilietinių teisių aktyvistų nužudymą Misisipės valstijoje 1964 metais. Nužudymų tirti atvyksta du FTB agentai (kuriuos vaidina Gene Hackman ir Willem Dafoe).

Istorija ir faktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

E.R.Killenas yra pirmasis asmuo, apkaltintas tuo, kad tiesiogiai prisidėjo prie 24 metų Michaelo Schwernerio (Maiklo Švernerio), 20 metų Andy Goodmano (Endžio Gudmano) ir 21 metų Jameso Chaney (Džeimso Èeinio) nužudymo 1964-ųjų birželio 21-ąją. Aukos - du baltieji iš Niujorko ir juodaodis iš Misisipės - dalyvavo kampanijoje, kurios metu juodaodžiai buvo raginami užsiregistruoti rinkėjais.

Iš pradžių pilietinių teisių aktyvistus sulaikė dėl suklastotų kaltinimų viršijus leistiną greitį. Po paleidimo iš policijos nuovados vėlų vakarą juos iš pasalų užpuolė Kukluksklano nariai ir policininkai. Kulkų suvarpyti ir mušimo žymėmis nusėti jų kūnai buvo surasti tik po 44 dienas trukusios intensyvios paieškos.

Šie nužudymai sukrėtė visą šalį, o 1988-aisiais apie juos buvo pastatytas filmas "Deganti Misisipė" (Mississippi Burning).

1964 metais buvo apkaltinta 18 Kukluksklano narių, siejamų su šiuo nusikaltimu, tarp jų - E.R.Killenas. 1967-aisiais septyni jų buvo nuteisti kalėti nuo trejų iki 10 metų, tačiau, prisiekusieji, kurie visi buvo baltieji, negalėjo priimti sprendimo dėl E.R.Killeno, nes viena prisiekusioji pareiškė negalinti nuteisti pamokslininko.

Tada E.R.Killenas liko nenubaustas, bet 2004 metais jo byla buvo atnaujinta. JAV prisiekusieji pripažino buvusio Kukluksklano lyderio ir baptistų pamokslininko kaltę dėl trijų kovotojų už pilietines teises nužudymo lygiai prieš 41 metus. Aukų artimieji sveikino šį prisiekusiųjų sprendimą, tačiau sakė, jog dar ne viskas padaryta, kad Amerikos Pietūs išsivaduotų nuo savo rasistinės praeities.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Du FTB agentai (vaidina aktoriai Gene Hackman ir Willem Dafoe) atvyksta išsiaiškinti kur dingo trys pilietinių tiesių aktyvistai (vienas juodaodis ir du žydai), tačiau atvykę čia supranta patekę į pragarą. Visas miestelis, įskaitant ir policiją, yra Kukluksklano atstovai arba jiems pritariantys asmenys. Filmas kupinas žiaurų bei brutalių scenų, kurios visiškai atitinka Pietų Amerikoje iš tikro vykusius žiaurumus.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]