Degalų pagerinimas vandeniliu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Degalų pagerinimas vandeniliuvidaus degimo variklio efektyvumo didinimas degalus papildant vandeniliu. Tai atliekama vandenilį ar degųjį mišinį su vandeniliu įpurškiant į variklio degalų kolektorių arba naudojant degalinėse paruoštus vandenilio ir suslėgtų gamtinių dujų mišinius.

Vandenilio ir suslėgtų gamtinių dujų mišinyje yra 4–9 % vandenilio (skaičiuojant pagal degant išskiriamos energijos kiekį). Dujų mišinio, kuriame vandenilio kiekis neviršija 50 %, keliamas nuotėkio ir degumo pavojus yra toks pat, kaip grynų suspaustų gamtinių dujų. Naudojant tokius mišinius nereikia saugotis nuo vandenilinio trapėjimo. Mišiniai ruošiami vandenilio degalinėse. Vandenilio ir suslėgtų gamtinių dujų degalinių yra Norvegijoje ir Kanadoje.

Automobilio vandenilio įpurškimo sistemos įpurškia degųjį mišinį su vandeniliu arba gryną vandenilį į variklio degalų kolektorių. Kai kuriais atvejais kartu keičiamas oro–degalų santykis ir įpurškimo laikai. Nedidelis vandenilio priedas variklio įsiurbiamoje oro ir degalų porcijoje leidžia varikliui veikti su liesesniu oro ir degalų mišiniu. Mišiniui pasiekus santykį 30:1 degimo temperatūra žymiai sumažėja, dėl to sumažėja ir azoto oksidų susidarymas.

Benzininių variklių daugumos krūvių atveju normaliam greitėjimui reikalingi beveik stechiometriniai oro – degalų mišiniai, tačiau veikiant tuščia eiga, esant sumažintiems krūviams arba nuosaikiai greitėjant vandenilio priedas į liesą degimo mišinį užtikrina normalų variklio veikimą, tuo pačiu metu sumažindamas išmetamųjų dujų kiekį ir degalų sunaudojimą. Variklio našumo padidėjimas viršija energijos sąnaudas vandeniliui pagaminti, tai galioja naudojant automobilyje sumontuotus vandenilio generatorius.

Apibendrinant vandenilio ir benzino savybių palyginimą, išskirtina vandeniliu pagerintais degalais veikiančio variklio savybė dirbti naudojant liesą (ar ypač liesą) degimo mišinį, tokiu būdu sumažinant išmetamų dujų kiekį ir taupiau naudojant degalus. Vandeniliu pagerintais degalais veikiančios sistemos pranašesnės už grynu vandeniliu varomus vidaus degimo variklius, nes joms reikia mažesnių variklio ir kuro tiekimo (ir laikymo) sistemos pakeitimų.

Liesam ar ypač liesam degimo mišiniui sukurti reikia modifikuoti elektroninę įpurškimo sistemą arba karbiuratorių.

Vandenilio gamyba elektrolizės būdu naudojant automobilio generatoriaus ar akumuliatoriaus tiekiamą elektros srovę ir dyzelino pagerinimas vandeniliu senesniuose dyzeliniuose vilkikuose gali padėti sutaupyti iki 40 % kuro ir tiek pat sumažinti išmetamų dujų kiekį, šis metodas taikomas Kanadoje ir JAV.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]