Dešimt priežasčių

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dešimt priežasčių

PavadinimasDešimt priežasčių
Kilmės šalisLietuva
RežisieriusAndrius Blaževičius
Scenaristas (-ai)Andrius Blaževičius
Teklė Kavtaradzė
VaidinaMarius Repšys
Gelminė Glemžaitė
Nelė Savičenko
Arvydas Dapšys
Metai2011
Trukmė29 min.
Kalbalietuvių k.

Dešimt priežasčių (angl. Ten reasons) – lietuviškas trumpametražinis kino filmas, 29 min. trukmės, sukurtas 2011 m.

Tai režisieriaus Andriaus Blaževičiaus filmas, 2012 m. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose pripažintas geriausiu trumpametražinio vaidybinio kino filmo kategorijoje. Europos kino forume Scanorama 2011 m. pelnė bendrovės TEO LT piniginį prizą – filmas pripažintas geriausiu lietuviškos programos „Jauna Lietuva trumpai“ kategorijoje. A. Blaževičius (g. 1985 m.) – diplomuotas TV ir kino režisierius, nuo 2010 m. – Tarptautinio trumpametražių filmų festivalio „Vilniaus kino šortai“ programos sudarytojas.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filme narpliojama jaunystės tema, kuri Lietuvoje labai svarbi, kai pačiai valstybei 20 metų – tiek pat, kiek ir filmo personažams, peržengusiems paauglystės amžių. Čia kalbama apie jaunus žmones, kurie pakeis šalį ir jos mentalitetą. Šiame filme jauno žmogaus iš Lietuvos istorija parodoma jo gyvenamoje aplinkoje, apsuptoje lietuviškos realybės, tarsi stebint iš šalies. Režisierius akcentuoja pramogų pasaulio ir technologijų paveiktus žmonių santykius, susvetimėjimą ir pavydą. Filme skamba grupės 69 Danguje kūrinys „Dešimt priežasčių“.

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Vytas – vaikinas iš daugiabučių namų rajono, toks pat pilkas kaip ir jo kaimynystė. Jam jau per dvidešimt, bet jis tebegyvena su tėvais. Šeimyna laiką leidžia žiūrėdama lietuviškos televizijos laidas. Vyto mergina Ona kitokia – ji savarankiška, turi pomėgių ir draugų. Su vienu iš jų Ona praleidžia vis daugiau laiko. Ir taip pilką Vyto kasdienybę užtemdo pavydas. Jis imasi ieškoti tiesos klaidžiuose daugiabučių kiemų labirintuose.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Režisierius – Andrius Blaževičius
  • Scenarijus – Andrius Blaževičius, Teklė Kavtaradzė
  • Operatorius – Linas Dabriška
  • Muzika – Domas Strupinskas
  • Prodiuseriai – Marija Razgutė, Skaistė Matijošiūtė

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]