Darkly Dreaming Dexter

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Darkly Dreaming Dexter
Autorius Jeff Lindsay
Šalis JAV
Sritis detektyvas, siaubo
Originalus leidimas
Pavadinimas Darkly Dreaming Dexter
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Doubleday
Išleista 2004 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 288
ISBN: 038551123X
ISBN-13: 9780385511230
OCLC: 733664819

Darkly Dreaming Dexter – 2004 metais Jeff Lindsay išleistas romanas apie žudiką maniaką Dexter Morgan; pirmoji knygų serijos dalis. Pagal šią knygą pastatytas Showtime televizijos serialo „Deksteris“ pirmasis sezonas.

Siužeto santrauka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pagrindinis romano veikėjas Deksteris Morganas – kriminalistikos ekspertas, dirbantis Majamio metropoliteno policijos departamente. Laisvu laiku Deksteris – serijinis žudikas, atimantis gyvybes žmogžudžiams, išvengusiems teisingumo. Visos jo žmogžudystės nurodomos vidinio balso, vadinamo „Tamsiuoju keleiviu“ (Dark Passenger), nuolat raginančio Deksterį ką nors nužudyti. Šiam tai padarius, balsas kurį laiką patenkintas, tačiau visada sugrįžta.

Prisiminimai atskleidžia, kad jo globėjas, policijos detektyvas Haris Morganas, anksti suprato, jog Deksteris – į smurtą linkęs sociopatas su įgimtu poreikiu žudyti, ir išmokė jį žudyti tik pabėgusius nuo teisingumo žmones, tokiu būdu nukreipdamas jo potraukį žudyti į „teigiamą“ pusę. Haris taip pat išmokė berniuką būti atsargiu, kruopščiu žudiku, nepalikti jokių pėdsakų, ir prieš nužudant būti visiškai tikru, jog jo aukos kaltos. Deksteris šias taisykles vadina „Hario kodu“ (The Code of Harry).

Eilę metų Deksteris gan gerai tvarko savo dvigubą gyvenimą, bet jo idilė nutraukiama įsitraukus į žmogžudystės, kurioje serijinis žudikas medžioja Majamio prostitutes, tyrimą. Žmogžudžiui siautėjant po miestą, jis pradeda siuntinėti žinutes Deksteriui, kuriam ši siaubingų nusikaltimų serija atrodo itin patraukli ir žavinga. Tuo tarpu jo sesuo Debora mato šią žmogžudysčių seriją kaip jos bilietą į žmogžudysčių skyrių. Deksteris blaškosi tarp pagalbos siekiant pagauti žudiką ir troškimo nieko neveikti ir gėrėtis tokio artistiško ir įgudusio žudiko darbu.

Pasakojimo stilius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Darkly Dreaming Dexter“ istoriją pirmuoju asmeniu pasakoja serijinis žudikas.

Deksteris tvirtina nejaučiantis žmogiškųjų emocijų, tačiau patiria jausmus žmonėms jo gyvenime: netikrai seseriai Deborai, draugei Ritai (su kuria jis susitikinėja, kaip manoma, tik tam, kad atrodytų gyvenantis normalų socialinį gyvenimą) bei Ritos vaikams – Astor ir Kodžiui. Aukščiausiame romano taške jis prisipažįsta sau, jog „mėgsta“ juos. Tai daugiausia, ką jis gali, siekdamas pajausti meilę.

Kaip pasakotojas, Deksteris pasižymi juodu humoro jausmu, net istorijai pasisukus žiauria linkme. Jis taip pat naudoja itin daug aliteracinių frazių, paprastai turinčių tris pastebimus D garsus (pvz., Darkly Dreaming Dexter, The Dark DefenDer).

Televizijos serialas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Deksteris (TV serialas).

Romanu paremtas Showtime kanalo TV serialas. Nors pirmasis sezonas didžiąja dalimi sekė pirmosios knygos istoriją, vėlesni sezonai turėjo originalias istorijas, kurios nebuvo tiesiogiai paremtos vėlesniais „Dexter“ romanais.

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Darkly Dreaming Dexter“ 2005-aisiais laimėjo Dilys Award apdovanojimą, įteiktą Nepriklausomos detektyvinių knygų pardavėjų asociacijos (Independent Mystery Booksellers Association).[1]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „The Dilys Award“. Suarchyvuota iš originalo 2008-08-26. Nuoroda tikrinta 2008-08-26. {{cite web}}: Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (pagalba)