Dantų implantai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Dantų implantas – natūralios danties šaknies pakaitalas, titaninis varžtelis, kuris chirurginiu būdu įsukamas į žandikaulį vietoje iškritusio ar pašalinto danties šaknies. Implantai naudojami vienam, keliems ar visiems dantims atkurti. Yra daug būdų atkurti danties vainiką, tačiau tik implantai leidžia atkurti visą dantį – tiek šaknį, tiek vainiką. Jie laiko dirbtinių dantų vainikėlį ar tiltą taip, kaip šaknys laiko dantį savo vietoje. Dantų implantai padeda atkurti prarastus dantis nešlifuojant ir neapkraunant šalia esančių dantų. Implantas įsriegiamas į žandikaulio kaulą. Esant poreikiui prie jo tvirtinamas laikinas dantis ar dantys, kurie vėliau pakeičiami naujais nuolatiniais dantimis.

Dantų implanto schema

Dantų implantų atsiradimo istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuolaikinių titaninių dantų implantų išradėju laikomas švedų mokslininkas profesorius Per-Ingvar Brånemark. Praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje mokslininkas atrado, kad titanas, labai stiprus ir lengvas metalas, įsodintas į natūralų kaulą, gali tarnauti kaip pagrindas, keičiant natūralius dantis dirbtiniais. Žmogaus organizmas, paprastai atmetantis bet kokius svetimkūnius, priima titaną, ir šis lengvai „adaptuojasi“ žandikaulyje. Šis fenomenas buvo pavadintas osteointegracija t.y „kaulo susijungimu“. Pirmuoju pasaulyje pacientu, kuriam 1965 metais profesorius Per-Ingvar Brånemark įdėjo implantus, tapo švedas Gösta Larsson. Naujieji dantys jam tarnavo iki gyvenimo pabaigos, t.y daugiau nei 40 metų - Gösta Larsson mirė 2006 metais.

Profesoriaus Per-Ingvaro Brönemarko garbei jo išrasta implantavimo sistema, kurią gamina dantų implantų gamintoja „Nobel Biocare“, vadinama Brånemark System. Iki šių dienų ji išliko viena sėkmingiausių iš pasaulyje egzistuojančių implantavimo sistemų. 1982 metais Toronte vykusioje konferencijoje profesorius pristatė savo mokslinius tyrimus „Osteointegracija klinikinėje odontologijoje”. Šie tyrimai laikomi atskaitos tašku, kuomet buvo pripažintas ir pradėtas dantų atkūrimui plačiai taikyti dantų implantavimas. Tais pačiais metais JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino titano naudojimą implantavimui Jungtinėse Amerikos Valstijose.

2012 metais osteointegracijos gimimo miestu vadinamame Geteborge buvo atšvęstas 60 metų osteointegracijos ir 30 metų kliniškai patvirtinto gydymo dantų implantais jubiliejus, renginyje dalyvavo pats išradėjas Per-Ingvar Brånemark ir jo komanda.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo