Daniel Radcliffe

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Daniel Radcliffe
Tikras vardas Daniel Jacob Radcliffe
Gimė 1989 m. liepos 23 d. (34 metai) Londonas, Jungtinė Karalystė
Šalis Jungtinė Karalystė Jungtinė Karalystė
Žymesni vaidmenys
Haris Poteris (filmuose apie Harį Poterį)

Daniel Jacob Radcliffe (g. 1989 m. liepos 23 d. Fulhame, Londone, Anglijoje) – Anglijos aktorius, kino filme „Haris Poteris“ suvaidinęs pagrindinį vaidmenį.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Danielis yra vienturtis vaikas Alano ir Marcia Gresham šeimoje. Mama – aktorių agentė. Danielis vaidinti svajojo nuo penkerių metų. Pirmas jo pasirodymas buvo 1999 m. David Copperfield šou BBC televizijoje su tokiais aktoriais kaip Maggie Smith, Ian McKellen, Bob Hoskins. Tačiau tai neturėjo jokios įtakos Haris Poteris vaidmeniui gauti – kūrėjai ieškojo Hario tokio, kokį visi įsivaizdavo. Kiti pagrindinių vaikiškų vaidmenų atlikėjai jokios vaidybinės patirties neturėjo. Be to, Danielio tėvai nenorėjo, kad sūnus kada nors „įsiveltų“ į aktorystę. Nesėkmingai bandė gauti vaidmenį filme apie Oliverį Stouną. Kadangi Daniel entuziazmas neblėso, tėvai leido jam pabandyti gauti pirmąjį vaidmenį Davido Copperfieldo šou (mama pati nusiuntė sūnaus nuotrauką į BBC). 2001 m. jis suvaidino juostoje „Panamos siuvėjas“ kartu su tokiomis žvaigždėmis kaip Pierce Brosnan, Jamie Lee Curtis. Aktoriaus paieškos Hario Poterio vaidmeniui užtruko net 9 mėnesius. JAV ir Britanijoje atrankoje dalyvavo apie 16.000 berniukų.

D. Radcliffe’ą režisierius pastebėjo viename Davido Copperfieldo šou. Berniuko tėvai nenorėjo, kad jų sūnus vaidintų. Tačiau jo tėvą pažinojo vienas iš filmo prodiuserių. Danielis Radcliffe‘as prisijungė prie filmavimo bandymuose dalyvavusių vaikų (iš viso jų buvo 2000). Rugsėjį turėjo prasidėti filmavimas, tačiau aktorius Hario Poterio vaidmeniui dar nebuvo surastas. Režisieriui netgi atrodė, kad tokio vaiko net ir nėra, tačiau, į studiją atėjus Danieliui, jis iškart nudžiugo (kaip ir radus būsimus Hermioną ir Ronį). Knygos autorė irgi „palaimino“ visus pagrindinių vaidmenų atlikėjus – jie atitiko tai, kaip juos įsivaizdavo J. K. Rowling. Pasirinktas Danielis dėl filmavimo praleido beveik visus mokslo metus. Filmavimo aikštelėje jam buvo įrengta klasė, kadangi pagal įstatymus per dieną jam tekdavo prie pamokų praleisti mažiausiai 3 val.

Už vaidmenį filme „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ Danielis Radcliffe‘as gavo 110 000, už antrąjį – 3 mln. JAV dolerių.

Danielis lankė berniukų mokyklą ir su draugais klausėsi pankroko muzikos: „Sex Pistols“, „New York Dolls“, „The Stanglers“.