Dangaus pilis Laputa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dangaus pilis Laputa

Pavadinimas天空の城ラピュタ
(Tenkū no Shiro Rapyuta)
Kilmės šalisJaponija
RežisieriusHayao Miyazaki
Prodiuseris (-iai)Isao Takahata
Scenaristas (-ai)Hayao Miyazaki
KompozitoriusJoe Hisaishi
VaidinaKeiko Yokozawa
Mayumi Tanaka
Kotoe Hatsui
Minori Terada
Metai1986
ŽanrasNuotykių, fantastinis
Trukmė126 min.
Kalbajaponų
PlatintojasToei Company
IMDb įrašas

Dangaus pilis Laputa (angl. Laputa: Castle in the Sky, jap. 天空の城ラピュタ = Tenkū no Shiro Rapyuta) – 1986 m. japonų animacinis filmas, kurio scenarijaus autorius ir režisierius Hayao Miyazaki. Tai buvo pirmasis studijos „Studio Ghibli“ filmas. Filmas pelnė 1986 m. anime žurnalo „Animage“ pagrindinį prizą.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas „Laputa“ buvo pasiskolintas iš Džonatano Svifto romano „Guliverio kelionės“, kuriame aprašyta danguje sklandanti sala Laputa. Abidvi salos yra panašios tuo, kad jų technologiniu pranašumu siekiama pasinaudoti politiniams tikslams.[1] 1988 ar 1989 m. „Streamline Pictures“ parodė angliškai įgarsintą filmo variantą JAV. 1996 m. „Disney Pictures“ įrašė naują anglišką įgarsinimą su Mark Hamill (Muska), James Van Der Beek (Pazu) ir Anna Paquin (Sita), bei pakeitė filmo pavadinimą į tiesiog „Dangaus pilis“, nes žodis „Laputa“ ispanų kalboje yra nepadorus. Angliškame įgarsinime Pazu ir Sitos balsai paaugliški, o ne vaikiški kaip japoniškame originale.

Dėl filmo „Princesė Mononokė“ nesėkmės JAV kino teatruose „Dangaus pilies“ pasirodymas buvo nukeltas ir filmas JAV išleistas tik 2005 m. JAV leidimui Joe Hisaishi ženkliai praplėtė (apie 1 val. trukme) filmo muzikinį takelį ir vietoj buvusios sintezatorinės muzikos sukūrė muziką, pritaikytą daugiausia orkestriniam atlikimui. Papildomai įterpti modernesni erdvinio garso efektai. Iš filme ant Pazu tėvo darytos Laputos nuotraukos matomos datos „1868“ galima spėti, kad filmo veiksmo laikmetis atitinka XIX a. pabaigą. Filme yra būdingų Miyazaki kūrybai skraidančių milžiniškų laivų, didelė dalis veiksmo vyksta ore, tarp debesų.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Sita (arba Šita, kitas vardas Lušita Toel Ul Laputa). Našlaitė mergaitė, vienintelė likusi iš savo šeimos. Ją pagrobia vyriausybės agentai, nes per ją tikisi surasti legendinę Laputos skraidančią pilį. Sita nežino, kad ji yra senovės Laputos gyventojų palikuonė, iš tikro − princesė;
  • Pazu (arba Pacu). Našlaitis berniukas, padedantis kalnakasiams. Jo tėvas buvo aviatoriumi ir matė Laputos pilį bei ją nufotografavo, tačiau niekas iš žmonių juo nepatikėjo;
  • Muska (kitas vardas Romska Polo Ul Laputa). Slaptasis vyriausybės agentas, kuriam pavesta su kariuomenės pagalba rasti Laputos pilį. Muska pats yra kilęs iš Laputos gyventojų ir ieško pilies savo tikslais;
  • Dola. Skraidančių piratų gaujos kapitonė, pavaldžių piratų vadinama „mama“,

ir kiti.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Anksčiau žmonija statė skraidančius miestus, vėliau sunaikintus neįvardintos katastrofos, kurią sukėlė savo galia besipuikavę žmonės. Likę gyvi buvo priversti įsikurdinti ant žemės, o vienintelė išimtis Laputa liko skrajoti danguje, apgaubta rūsčiais audros debesimis. Filmo pradžioje Laputa žmonių tarpe yra virtusi tik legenda.

Filmo įžangoje lėktuvas, gabenantis mergaitę vardu Sita ir jos pagrobėją Muską su kitais agentais, užpuolamas oro piratų, Dolos ir jos gaujos, siekiančių pagrobti Sitos kristalinį amuletą. Sita pasinaudoja sumaištimi ir, partrenkusi Muską, bando pabėgti nuo piratų pro laivo langą. Sita nuslysta nuo laivo atbrailos ir apsvaigusi nukrenta. Laimei, jos kritimą sulėtina amuletas ir ją žemės paviršiuje pagauna berniukas, vardu Pazu, dirbantis vietos kasyklose. Kitą dieną Sita atsibunda Pazu namuose ir susipažįsta su savo gelbėtoju. Tuo tarpu piratai ieško Sitos ir atvyksta prie Pazu namų. Sita atpažįsta, kad tai ją pagrobti bandę piratai. Pazu ir berniuku persirengusi Sita pabėga nuo piratų į kalnakasių miestelį, kur jų ieško kiti piratai. Miestelyje įvyksta grumtynės tarp kalnakasių ir piratų. Sita ir Pazu pabėga per galinius kiemus ant traukinių linijų ir įsėda į pakeleivingą sąstatą. Piratų vadė Dola juos suseka žiūronu ir vejasi bėgiais su lokomobiliu. Atsikračius piratų lokomotyvą pasitinka karinis sąstatas, iš kurio išlipa Sitą anksčiau pagrobęs agentas ir bando ją sulaikyti. Sita ir Pazu nubėga šalutine geležinkelio linija, kuria juos prisiveja Dolos gauja. Kariškiams atakavus liniją Pazu ir Sita nukrenta į kasyklą ir vėl amuleto pagalba išgelbėjami. Giliai požemiuose jie sutinka vietos atsiskyrėlį dėdę Pom, kuris jiems atskleidžia, kad Sitos amuletas yra vienas iš volusito kristalų, naudotų išlaikyti Laputą ore ir, kad juos išgauti mokėjo tik legendinės Laputos gyventojai.[2] Kristalas pasižymi supergaliomis ir yra labai pavojingas.

Sita ir Pazu kasyklų požemiuose
Sita nelaisvėje ir Muska armijos tvirtovėje

Išėjus iš kasyklų Sita pasako, kad jos tikrasis vardas yra Lusita Toel Ul Laputa ir Pazu tiki, kad kristalo pagalba gali rasti legendinę salą. Tačiau jie jau yra susekti vyriausybės lėktuvo-šnipo ir yra sučiumpami kariuomenės su Muska. Sita ir Pazu perkeliami į armijos tvirtovę, kurioje Muska Sitai parodo iš dangaus nukritusį laputiečių robotą bei atskleidžia paslaptį apie jos kilmę. Sita yra Laputos teisėta sosto paveldėtoja, princesė. Muska priverčia Sitą sutikti padėti jam rasti Laputą, o mainais jis pasirūpina Pazu paleidimu, su kuriuo Sita yra tapę draugais. Muska nori rasti Laputą ne vien dėl legendinių jos turtų, bet ir dėl galios, kurios pagalba Laputa kažkada valdė pasaulį. Grįžusį namo Pazu sučiumpa Dolos piratai. Dola pasiklauso slaptų armijos pranešimų ir sužino, kad armija ketina su laivu pakilti į lemiamas Laputos paieškas. Pazu prikalbina Dolą pasiimti jį kartu dar viename bandyme pagrobti Sitą ir jos kristalą.

Tuo tarpu pilyje Sita prisimena stebuklingus žodžius, kurie suaktyvina kristalą ir šis spinduliu parodo kryptį Laputos link. Tuo metu pilies rūsiuose nuo kristalo poveikio atgyja robotas ir beieškodamas Sitos ima viską niokoti. Sita pabėgą į bokštą, kur ją atseka robotas. Armija atakuoja robotą, Sitos kristalas nukrenta iš bokšto. Pirmosios atakos nesunaikintas robotas pradeda naikinti viską aplinkui pakol nėra pašaunamas armijos skrajojančio laivo. Atskridusi Dola ir Pazu išgelbsti Sitą iš degančio bokšto, bet kristalo amuletas lieka Muskos rankose. Pazu ir Sita prikalbina Dolą juos pasiimti kartu su piratais ir jie išskrenda amuleto nurodyta kryptimi ieškoti Laputos lenktyniaudami su armijos orlaiviu. Piratai ir armija pasiekia Laputą gaubiantį uraganinį debesį tuo pačiu metu. Audroje ir armijos orlaiviui atakavus Dolos piratų orlaivį, nutrūksta lynas, kuriuo Pazu ir Sita skraidyklėje sekė padėtį danguje. Vėjas juos nuneša į debesį ir vaikai nukrenta Laputoje, kurioje paaiškėja, kad miestas apleistas, bet augaliją prižiūri robotas, panašus į tą, kuris suniokojo armijos tvirtovę. Salos centre yra milžiniškas medis. Tuo tarpu Muskos kariai paima į nelaisvę Dolos piratus ir prisišvartuoja prie Laputos, kurios audras išsklaidė Sitos kristalinis amuletas. Armija ima grobstyti miesto turtus, o Muska leidžiasi ieškoti tik jam vienam žinomų vartų į Laputos vidų. Muska ir jo agentai pastebi Pazu. Sita bando jį pridengti ir sučiumpama Muskos, kurio įvedama į Laputos vidų.

Laputos centre jie atranda neaprėpiamo dydžio kristalą, išlaikantį miestą ore. Muska atskleidžia, kad jis yra iš kitos Laputos kilmingųjų giminės ir nori atgaivinti Laputos galybės laikus, kai ji valdė žemės pasaulį. Tuo tarpu armijos generolas išsiaiškina, kad Muska turi savus kėslus, skirtingus nuo vyriausybės, ir puola jo ieškoti, norėdamas suimti. Pasinaudodamas Sitos kristalu Muska aktyvuoja Laputos vidinius mechanizmus ir robotus. Generolui pademonstruoja Laputos galią ir pražudo jį su kitais kareiviais įviliojęs juos į spąstus. Atsiskyręs armijos orlaivis bando atakuoti Laputą, bet Muska prieš jį pasiunčia skraidančių robotų armiją ir sunaikina. Sita bando sukliudyti Muskai, pagrobia iš jo rankos amuletą ir pabėga. Tuo tarpu Pazu išvaduoja Dolos piratus, patenka į Laputos vidų ir ieško Sitos. Sita per skylę sienoje atiduoda amuletą Pazu ir pasprunka į apleistą sosto kambarį, kur užspeičiama Muskos su pistoletu. Pazu bando išgelbėti Sitą ir Muska jam duoda vieną minutę laiko pasikalbėti su Sita ir grąžinti kristalą. Tačiau Pazu su Sita kartu ištaria sunaikinimo burtažodį. Kristalo šviesa apakina Muską, pilis pradeda griūti. Sita ir Pazu išsigelbsti salos medžio šaknyse ir su skraidykle pasprunka iš aukštyn kylančios Laputos. Po to sutinka Dolos piratus, kurie jau yra slapta prisigrobę turtų iš miesto ir galės nusipirkti naują piratų laivą. Filmo pabaigoje rodomi likę skrajoti Laputos griuvėsiai, ore išlaikomi centrinio kristalo, apsupto milžiniško medžio šaknimis.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]