Giuseppe Garibaldi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Džiuzepė Garibaldis)
Džuzepė Garibaldis
it. Giuseppe Garibaldi
Giuseppe Garibaldi, 1866 m.
Gimė 1807 m. liepos 4 d.
Mirė 1882 m. liepos 2 d. (74 metai)
Veikla Prancūzijoje gimęs Italijos karinis ir politinis lyderis
Vikiteka Giuseppe Garibaldi

Džuzepė Garibaldis[1] (it. Giuseppe Garibaldi, 1807 m. liepos 4 d. – 1882 m. liepos 2 d.) – Prancūzijoje gimęs Italijos karinis ir politinis lyderis, įžymus italų revoliucionierius.

Garibaldis atliko svarbų vaidmenį kovoje dėl Italijos susivienijimo ir išvadavimo. Dėl karinių veiksmų Europoje ir Pietų Amerikoje buvo vadinamas „Dviejų pasaulių herojumi“.[2] Laikomas Italijos nacionaliniu didvyriu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sulaukęs dvidešimties metų Garibaldis prisidėjo prie karbonarų, Italijos patriotų revoliucionierių. Po nepavykusio sukilimo turėjo bėgti iš Italijos. Prisidėjo prie Urugvajaus nepriklausomybės, vadovavo Italų legionui Urugvajaus pilietiniame kare, po to grįžo į Italiją vadovauti Risorgimento (Italijos suvienijimas) karuose.

1870 m. Garibaldis pats pasiūlė savo pagalbą Prancūzijos respublikai, kariaujančiai su Prūsijos kariuomene. Prancūzijos–Prūsijos kare 18701871 m. Garibaldis vadovavo korpusui.

XIX a. Italija neturėjo savo valstybės. Garibaldis valdė dalį jos ir pirmasis pradėjo vienyti Italijos žemes: Sardinijos - Pjemonto Karalystė, Popiežiaus sritis, Abiejų Sicilijų Karalystė, Austrija.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]