Cvingeris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cvingerio rūmai Drezdeno istoriniame centre žvelgiant iš oro.
Muzikos paviljonas

Cvingeris (vok. Zwinger) – Saksonijos sostinės Drezdeno senamiestyje stovintys barokiniai rūmai su vidiniu sodeliu ir fontanais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Augustas Stiprusis buvo ir ATR valdovas, todėl Lietuvos Vytis ir Lenkijos Erelis pavaizduoti virš įėjimo vartų

Rūmų pavadinimas kilęs nuo žodžio (vok. Zwinger) ir reiškė vidinę teritoriją tarp išorinės ir vidinės gynybinių sienų viduramžių pilyje. Drezdeniečiai riteriai čia rengdavo savo šventes ir turnyrus. 1709 m. šiame plote suręstas pirmasis medinis namas, o iki 1732 m. pagal architekto Motiejaus Danieliaus Pepelmano (vok. Matthäus Daniel Pöppelmann) projektą iškilo ir dauguma dabartinių Cvingerio pastatų. Užsakovu buvo Augustas Stiprusis (vok. August der Starke), kuris ne tik valdė Saksoniją, bet 1696 m. buvo išrinktas ir Lenkijos karaliumi bei Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu. Rūmai ir paviljonai suformavo uždarą erdvę su fontanais ir skulptūromis, joje valdovas Augustas Stiprusis augino savo egzotinių augalų kolekciją. Reprezentaciniuose pastatuose buvo laikomi garsieji Maiseno ir kiniško porceliano rinkiniai, o arsenale (vok. Rüstkammer) sandėliuojami menininkų išpuošti ginklai. Vėlesnėje rokoko stiliumi pastatytojr dalyje įrengtos įvairios patalpos: Nimfejumas (vok. Nymphäum), Matematikos-Fizikos salionas (vok. Mathematisch-Physikalischer Salon), Vokiečių (vok. Deutscher Pavillon) bei Prancūzų paviljonai (vok. Französischer Pavillon) ir kt. Daugumą jų puošia Baltazaro Permozerio (vok. Balthasar Permoser) skulptūros.

Paskutiniąją, ketvirtają ansamblio pastatų eilę, 1847-55 m. projektavo architektas Gotfrydas Zemperis (vok. Gottfried Semper). Šiose salėse buvo saugomi garsiausių Europos tapytojų Piterio Pauliaus Rubenso, Rembranto paveikslai bei Albrechto Diurerio raižiniai. Joje šiandien eksponuojamas ir RafaelioSiksto Madona“. Šalia šios galerijos, vadinamos Senųjų meistrų paveikslų kolekcija (vok. Sammlung Alte Meister), po Antrojo pasaulinio karo buvo įrengta ir Naujųjų meistrų paveikslų galerija (vok. Galerie Neue Meister).

Nors per Antrojo pasaulinio karo pabaigoje įvykusį Drezdeno bombardavimą Zvingerio rūmai ir stipriai nukentėjo, meno kolekcijas pavyko paslėpti ir išsaugoti. Pokaryje Cvingeris buvo atstatytas, jame esančius muziejus gausiai lanko turistai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]