Counter-Strike

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Counter-Strike
Kūrėjas Valve Software
Leidėjas Sierra Entertainment (AK)
Microsoft Game Studios (Xbox)
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1999 m. birželio 12 d.
Žanras (-ai) Pirmojo asmens šaudyklė
Režimas Vieno žaidėjo, kelių žaidėjų
Reitingai ESRB: M
ELSPA:15+
OFLC: MA15+
Platforma Microsoft Windows, Mac OS X, Xbox
Versija 1.6
(2003 m. rugsėjo 15 d.)[1]
Variklis {{{variklis}}}
Reikalavimai 500 MHz CPU, 96 MB RAM
Platinimas CD-ROM, siuntimasis naudojantis Steam programa
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys Counter-Strike: Condition Zero, Counter-Strike: Source
Counter-Strike.net

Counter-Strike (sutrumpintai CS) – pirmojo asmens taktinė šaudyklė, išleista 1999 m. birželio 12 d. Žaidimą, kaip „Half-Life“ modifikaciją, sukūrė Minh „Gooseman“ Le ir Jess „Cliffe“ Cliffe. Kiek vėliau „Valve“ šiems dizaineriams pasiūlė darbą bei įsigijo jų intelektinę nuosavybę ir komercinę žaidimo versiją išleido 2000 m. „Counter-Strike“ žaidžiamas vietiniame tinkle arba internete.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Desert Eagle ginklų palyginimas „Counter Strike“ (kairėje) ir „CS:Source“ (dešinėje) žaidimuose

„Counter-Strike“ sukūrė Minh Le ir Jess Cliffe kaip modifikaciją pirmojo asmens šaudyklei „Half-Life“ („Valve Software“). Tuomet žaidimas neplatintas atskirai, o kartu su kitais „Half-Life“ papildymais. 1999 m. šios modifikacijos tobulinimu užsiėmė Planet Half-Life bendruomenė. Nuo to laiko buvo išleista daug „beta“ versijų. 1999 m. birželio 18 d. buvo išleista pirmoji viešai prieinama „beta“ versija. 2000 m. rugpjūčio 12 d. „Valve“ paskelbė bendradarbiausianti su „Counter-Strike“ kūrėjais ir žaidimą išleisianti maždaug ant Kalėdų. Dabartinė plačiai paplitusi versija 1.6 buvo išleista 2003 m. rugsėjo 15 d.

2004 m. buvo pristatytas „Counter-Strike: Condition Zero“, turėjęs vieno žaidėjo režimą, geresnę grafiką ir daug kitų smulkių pakeitimų. Taip pat vėliau buvo pristatyta žaidimo perdirbinio – „Counter-Strike: Source“, sukurto naudojant Source žaidimo variklį, – „beta“ versija. 2012 m. išėjo naujausia žaidimo dalis – „Counter-Strike: Global Offensive“.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo esmė yra kovoti vienai komandai prieš kitą šaunamaisiais ginklais, peiliais arba granatomis. Yra dvi komandos: teroristai ir policijos specialiosios pajėgos. Už kiekvieną nušautą kitos komandos žaidėją gaunamas taškas. Raundą laimi komanda, nukovusi visus kitos grupuotės žaidėjus.

„de_“ tipo žemėlapiuose teroristai laimi raundą, susprogdindami C-4 sprogmenis, o policijos pajėgos – nukenksmindami juos. „cs_“ tipo žemėlapiuose policijos pajėgos gali laimėti raundą išlaisvinę visus teroristų laikomus įkaitus. Specialiuose „as_“ tipo žemėlapiuose teroristai gali laimėti raundą nušovę VIP asmenį, kuriuo atsitiktinai tampa kuris nors iš policijos pajėgų. Yra galimybė naudojantis specialiu kūrimo įrankiu susikurti žemėlapius žaidimui. Juose galima žaisti pasirinktu būdu. Be jau minėtų oficialių žaidimų žemėlapių, tarp žaidimo bendruomenės narių populiarūs „awp_“ (žaidžiama AWP snaiperiniu šautuvu), „aim_'“ ir „fy_“ (greito tempo režimas, kur ginklai guli ant žemės), „gg_“ (GunGame režimas), „kz_“ (Kreedz režimas), „surf_“ (Surf režimas), „zm_“ (Zombie režimas) ir „bb_“ (BaseBuilder režimas) tipo žemėlapiai.

Žaidime žaidžiama ginklais, kurie egzistuoja ir tikrovėje, pvz., AK-47, UZI, Desert Eagle, USP, M4A1 ir kt. Yra 3 granatų rūšys: garsinės, dūminės ir sprogstamosios. Be šaunamųjų ginklų ir sprogstamųjų užtaisų, žaidėjas dar yra ginkluotas peiliu.

Pardavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Counter-Strike“ serijos žaidimų 2008 m. gruodžio mėn. duomenimis parduota:[2]

  • Counter-Strike: 4,2 mln.
  • Counter-Strike Condition Zero: 2,9 mln.
  • Counter-Strike Source: 2,1 mln.

Žaidimo legalumas ir sukčiavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dauguma žaidėjų naudojasi non-steam counter-strike versija. Tokie žaidėjai sukčiauja dažniausiai (angl. cheats, t. y. naudoja pagalbines programas, kurios palengvina žaidimą). Norintys žaisti prieš kitus nesukčiaujančius žaidėjus turi įsidiegti programinę įrangą Steam. Įsigijus originalią „Counter-Strike“ versiją, galima žaisti visuose pasaulio serveriuose. Žaidėjai, naudojantys pašalines programas žaidžiant per Steam, automatiškai užblokuojami visam laikui Valve Anti-Cheat antisukčiavimo sistema.

Sukčiavimo kodai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kodai – programos ir programiniai kodai, palengvinantys žaidimą. Žaidėjas, naudojantis šias programas, dažniausiai visada laimi. Yra keletas režimų: aimbot (šaudymas tik į galvą); speedhack (greitas bėgiojimas ir šaudymas); wallhack (ėjimas, matymas kiaurai sienomis). Žmonės, naudojantys šias programas, išmetami iš serverių be galimybės prisijungti (angl. ban). Naudojant šiuos kodus negalima žaisti įvairiuose turnyruose. Dauguma sukčiavimo kodų yra sukurti naudojant skriptus (leidžiamos arba draudžiamos cs komandos). Pakeitus žaidimo kodą tokiais skriptais palengvėja (pablogėja) žaidimas. Populiariausi sukčiavimo skriptai: automatinis ginklo užtaisymas, pritūpimas, apgaulingas minavimas, ginklo atatrankos sumažinimas (panaikinimas)

Profesionalios varžybos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Counter-Strike“ turnyrai

Nuo pat „Counter-Strike“ gyvavimo pradžios buvo rengiami turnyrai. Juos remdavo žinomi kompiuterinės technikos gamintojai (pvz., „Dell“). Dabar vyksta nemažai profesionalių elektroninio sporto turnyrų, kurių prizinį fondą sudaro iki 100 000 JAV dolerių. Tokiems renginiams išnuomojamos didžiulės salės, kuriose susirenka žaidėjai iš viso pasaulio. Žymiausi renginiai: WCG, Dreamhack, ESL ir kiti. Nemažai profesionalių komandų remia kompiuterinės technikos ir aksesuarų gamintojai. Žaidėjai yra sudarę sutartis ir netgi gauna atlyginimus. Vienos žymiausių komandų yra Fnatic, SK-Gaming, Natus Vincere, ESC Gaming ir kitos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. CSNation.net : Counter-Strike version history. Archyvuota kopija 2008-07-10 iš Wayback Machine projekto.
  2. Remo, Chris (2008-12-03). „Analysis: Valve's Lifetime Retail Sales For Half-Life, Counter-Strike Franchises“. Gamasutra. Nuoroda tikrinta 2008-12-03.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]