Compantlis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Compantlis iš Durano kodekso

Compantlis (nah. Tzompantli) – senovės Mezoameroikoje naudotos medinės grotos ar strypų tvora, skirta žmonių kaukolių demonstravimui.

Compantlis dažniausiai buvo įrengtas iš keleto vertikalių stulpų, sujungtų horizontaliomis sijomis. Vėliau perdurtos kaukolės buvo veriamos ant tų sijų. Majų regione labiau buvo paplitę kitokie compantliai – vertikalūs stulpai, su ant jų viršūnių maunamomis kaukolėmis.

Apie compantlius daugiausia žinoma iš vėlyvojo poklasikinio (XIII-XVI a.) ir kolonijinio (XVI-XVII a.) kodeksų bei konkistadorų aprašymų. Tačiau į compantlį panašių struktūrų randama ir II a. pr. m. e. – III a. m. e. archeologiniuose sapotekų kultūros radiniuose. Jie taip pat buvo naudojami tokių ikikolumbinių kultūrų kaip toltekai ir mištekai.

Compantliai rasti majų miestuose Ušmalyje ir kitose Puuko regiono radimvietėse. Jie datuojami klasikinio laikotarpio pabaigoje, IX a. pab. Gerai išsilaikiusi inskripcija apie compantlį rasta Čičen Icoje.

Daug aprašymų apie compantlius randama Actekų kodeksuose. Taip pat Ernanas Kortesas mini medinį compantlį Tenočtitlane ant kurio buvo sumautos neseniai paaukotų žmonių kaukolės. Iki šių dienų išliko compantlio atvaizdas ant Didžiosios Tenočtitlano piramidės liekanų.

Bernardas Ortisas de Monteljanas pagal konkistadoro Andreso de Tapijos ir brolio Diego Durano aprašymus apskaičiavo, kad ant Tenočtitlano didžiosios kaukolių kabyklos (Hueyi Tzompantli) galėję būti 60 tūkst. kaukolių. Iš viso mieste buvo bent 5 tokios kabyklos, tiesa, kitos mažesnės.

Pagrindinė compantlio paskirtis – parodyti paaukotų priešo karių kaukoles. Tačiau kaukolių vaizdavimas taip pat siejamas ir su Mezoamerikos kamuolio žaidimu. Pradžioje manyta, kad compantlyje būdavo vaizduojamos šio ritualizuoto žaidimo pralaimėtojų galvos, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad galėję būti ir priešingai – compantlis buvęs kaip garbės lenta, į kurią patekdavo nugalėtojų galvos.

Sąsajos su žaidimu kamuoliu randamos ir majų kičių kodekse Popol Vuh. Kai dvynių didvyrių tėvas Hun Hunahpu buvo nužudytas Šibalbos valdovų, jo galva pakabinta ant moliūgo medžio (compantlio metafora) šalia žaidimo kamuoliu lauko.