Cirkliškio dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cirkliškio dvaras
Vieta Cirkliškis
Įkurtas XIX a.
Rūmų stilius Klasicizmas
Bajorų giminės Juozas Mastovskis,
Edvardas Mastovskis,
Vladislovo Mastovskis
Parkas 35 ha plote auga labai senų eglių, maumedžių, ąžuolų, klevų, yra vandens telkinių.

Cirkliškio dvaras – dvaras, esantis Cirkliškyje. Dvaro rūmai dviejų aukštų, klasicistiniai, pagrindinį fasadą sudaro 6 kolonų portikas. Išlikusi kalvė ir ledainė. Yra parkas su vandens telkiniais. Link dvaro rūmų veda klevų ir liepų alėja.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Cirkliškio dvarą valdė Lietuvos didysis kunigaikštis, vėliau – kiti didžiūnai. Vėliau valdytas grafų Juozo, Edvardo ir Vladislovo Mastovskių. Jie pastatė rūmus (pamatinis akmuo su data 1823 m.; dvaras dar vadintas Švenčionių vardu), užveistas parkas. Už 1863 m. sukilimo rėmimą Mastovskiai buvo ištremti į Tobolsko guberniją.

Nors spėjama, kad Cirkliškio dvaro centriniai rūmai statyti XVIII a. pabaigoje pagal Vilniaus universiteto profesoriaus architekto L. Gucevičiaus projektą, o 18201823 m. rekonstruoti, tačiau pagal istorinius dokumentus rūmai statyti 1823–1880 m. pagal architekto iš Vienos projektą. Išliko tik dalis puošnaus rūmų interjero.

Sovietmečiu dvaro rūmuose įkurtas tarybinis ūkis-technikumas. Šiuo metu juose yra Cirkliškio seniūnija, įsikūręs Švenčionių profesinio rengimo centras.

Kiti pastatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Cirkliškio Mostovskių koplyčia.
Ledainė

Ledainė pastatyta kūgio formos, sumūryta iš skaldytų lauko akmenų, liaudies architektūros tradicijų. Išlikusi senoji dvaro kalvė, oficina, sandėlis, kuriame įrengta valgykla.

Parkas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Cirkliškio parke (35 ha) auga labai senų eglių, maumedžių, ąžuolų, klevų. Parke išliko vienas originalus akmeninis suolas. Link Cirkliškio piliakalnio nuo rūmų veda apie 400 m ilgio pažintinis takas, kuris įrengtas senojo pasivaikščiojimų tako vietoje. Pažintiniame take pateikiama informacija apie įvairias medžių rūšis.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]