Christian Lacroix

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Christian Lacroix

Christian Lacroix (1951 m. gegužės 16 d.) – prancūzų dizaineris, neretai tituluojamas mados pasaulio menininku.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Christianas Lacroix gimė 1951 metų gegužės 16 dieną Arles miestelyje Prancūzijoje. Vaikystėje C. Lacroix buvo vienišas ir laiką leido tarp Camargue paplūdimių, Alpilles pušynų ir Galų-Romėnų įtvirtinimų griuvėsių, dalyvavo bulių kautynėse, teatro ir operos festivaliuose, gilinosi į Provensalio ir čigoniškas tradicijas, džiaugėsi paveikslais muziejuje ir knygomis palėpėje.

Paauglystėje jis užsidegė aistra Oskarui Waildui ir grupei Bitlai, įsimylėjo Barseloną ir Veneciją. Vėliau studijavo meno istoriją Montpellier universitete. 1973 metais Christianas studijas tęsė Paryžiuje, Sorbonoje ir École du Louvre, turėdamas ambicijų tapti muziejaus kuratoriumi.

Tuomet jis susitiko su asmenimis, kurie pakeitė jo likimą. Jo būsimoji žmona Francoise supažindino jį su Paryžiaus paslaptimis ir paskatino jį piešti, o Jeanas-Jacquesas Picartas, kelių aukštosios mados salonų spaudos atašė ir patarėjas, 1978 m. surado C. Lacroix darbą įmonėje „Hermes“, o 1980 metais įdarbino būsimą garsų dizainerį pas Guy Pauliną.

Darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1981 metais C. Lacroix pradėjo dirbti Jeano Patou mados namuose. Čia, bendradarbiaudamas su J. J. Picartu, jis griebėsi Haute Couture iššūkio. Vieną sezoną po kito abu dizaineriai sėkmingai nusakydavo devintojo dešimtmečio mados tendencijas ryškiomis spalvomis, ekstravagantiškumu ir prabanga.

1988 m. kovas: Christianas Lacroix sukūrė savo pirmąją „Ready to wear“ kolekciją, kuriai įkvėpimo sėmėsi įvairiose kultūrose.

1989 m.: buvo išleista pirma Christiano Lacroix aksesuarų (papuošalų, rankinių, batų, akinių, šalikų ir kaklaraiščių) linija, atidarytos parduotuvės Paryžiuje, Arles, Aix-en-Provence, Tulūzoje, Londone, Ženevoje ir Japonijoje.

1994 m.: Christianas Lacroix sukūrė savo „Bazar“ liniją, kuri atsistojo greta „Haute Couture“ ir „Ready to wear“ linijų. „Bazar“ linijos produktai buvo kuriami pasitelkiant liaudies ir istorinius motyvus.

1995 m.: Pradėta prekiauti Christian Lacroix lininiais drabužiais ir rankšluosčiais, prisilaikant tos pačios dvasios – kad mada ir gyvenimo būdas yra dvi tos pačios monetos pusės.

1996 m.: sukurta „Jeans“ linija: šioje kolekcijoje sujungta praeitis, dabartis ir ateitis, o ją įkvėpė viso pasaulio šiuolaikinis populiarusis ir liaudies menas bei tradicijos.

1999 m.: pradėta prekiauti „Christian Lacroix“ kvepalais (gėlių-ambros kvapo).

2002 m.: Christianas Lacroix paskirtas Florencijos mados namų Emilio Pucci kūrybos vadovu (Pirmieji jo modeliai, skirti 2003 metų pavasariui-vasarai, buvo demonstruoti Milano mados savaitėje 2002 metų spalį).

2004 m.: sukurtos moteriško apatinio trikotažo ir vyriškų drabužių linijos.

2007 m.: C. Lacroix sukūrė kvepalus kosmetikos kompanijai AVON – moterišką „Rouge“ ir vyrišką „Noir“.

Šiais laikais Christian Lacroix mados namai gali pasigirti apie 60 pardavimo taškų Prancūzijoje (išskirtinių Christian Lacroix parduotuvių arba atskirų plotų prekybos centruose). Madingi produktai su Christian Lacroix prekės ženklu parduodami daugiau nei tūkstantyje prekybos taškų visame pasaulyje.

Christian Lacroix savo sukurtais drabužiais yra papuošęs daugybę gerai žinomų asmenybių visame pasaulyje – nuo legendinės princesės Dianos iki pop karalienės Madonnos, o britų aktorė Helen Mirren, atsiimdama Oskarą už geriausią moters vaidmenį 2007 m., buvo pasipuošusi stulbinančio grožio Christian Lacroix suknele.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Christian Lacroix aukštoji mada pasižymi Paryžiui būdingu skoniu. Tai tikra šventė akims – užburia prašmatnios karaliaus Edvardo laikais dvelkiančios drapiruotos suknios, į imperijos laikus grąžinančios moteriškos suknelės, detalizuoti ispaniški drabužiai ir 7-ajam dešimtmečiui būdingas seksualus ir ekscentriškas stilius. Dizaineris prisipažįsta, jog save visiškai realizuoja, kai kurdamas drabužius gali žaisti istorinėmis detalėmis. Korsetai, siaura drabužio viršutinė dalis, pūsti sijonai ir rankovės, nėriniai, siuvinėjimas, deimantinės sagė, raišteliai, kaspinai ir beprotiški galvos apdangalai – štai tikrasis Lacroix braižas. Jo kurti drabužiai - formų, medžiagų ir spalvų kokteilis.

Pažvelkime į kiekvieną drabužį atskirai. Tarp jų - aukso detalėmis ir kailiu dekoruotas švarkas, vilkimas ant derančios suknutės; rožinio kriauklelės perlamutro spalvos toreodoro bolero su juodaisiais gintarais, dengiantis pelargonijos raudonumo šifono suknelę; pūstas violetinis švarkas, derinamas prie rauktos rožinės mini suknutės[1]

Bankrotas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dar net nepraėjus aukštosios mados savaitei mados pasaulį pasiekė žinia apie šio vieno talentingiausių 20 ir XXI amžiaus dizainerių Christian Lacroix mados namų bankortą.

Priežastys paprastos: Ch. Lacroix’o kūriniai visiškai neatitinka dabartinės rinkos poreikių – jie daugiau skirti gerėjimuisi akimis, nei dėvėjimui. Taip pat firmą spaudžia didžiulės skolos dėl nevykusių projektų, įsiskolinimų. Dar viena priežastis - pati garsiojo dizainerio kūryba, kuri, toli gražu, patinka ne kiekvienam.

Paskutinis rudens žiemos 2009/2010 šou buvo persmelktas užsidarymo nuotaikų. Tačiau į šou susirinkę svečiai vis dar tiki kūrėjo talentu ir renginio pabaigoje skandavo ,,Christian Lacroix forever” (Christian Lacroix amžiams) . Sklando gandai, kad Ch. Lacroix’as turi nemažai pasiūlymų plėtoti veiklą ir greitai ras remėją, ištrauksiantį jį iš bedugnės.

Prancūzijos spauda skelbia, jog šiuo metu deramasi su Jungtinių Arabų Emyratų šeichu, už teises į mados namų ženklą siūlančiu 100 mln. USD (apie 234,35 mln. Lt). Jei sandoris pavyktų ir „Christian Lacroix“ namai būtų nupirkti, jų dizaineris, praleidęs šį mėnesį vykusią 2010 metų vasaros moteriškų drabužių mados savaitę, galėtų vėl grįžti į dėvimųjų drabužių bei aukštosios mados dizainerių gretas.

Paskutinė kolekcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai greičiausiai, viena iš prabangiausių matytų kolekcijų, kurią analizuojant būtina žinoti mados namų istoriją. Taigi visi 24 modeliai, kurie gali tapti paskutiniais Christian Lacroix istorijoje, buvo pristatyti siauram draugų ir ištikimų klientų ratui. Dizaineris teigė jog kolekcija nėra užbaigta taip, kaip būtų užbaigta nesusiklosčius finansiniams sunkumams. "Tai tik paveikslo eskizas".

Atmosfera buvo rimta, tačiau užtikrinta: ženkliukai ,,Christian Lacroix Forever“ buvo išdalinti susirinkusiems svečiams, o toks pats užrašas puošė ir podiumą. Dizaineris sulaužė nuo 1987 metų gyvuojančią tradiciją ir pirmąjį kartą nepapuošė kėdžių raudonais gvazdikais. Tačiau netylantis aplodismentai tik paskatino ir įkvėpė Lacroix nepasiduoti: ,,Aš vis tikiuosi jog couture mada dar vis išliks šioje grėsmingoje industrijoje.“ Tuo tarpu smalsieji UK Times žurnalistai spėlioja, kurie mados namai persivilios talentingąjį dizainerį. ,,Per Givenchy pristatymą Lacroix tikrai neatrodė kaip savo vardo netekęs kūrėjas,“ – skelbia laikraščio puslapiai.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Christiano Lacroix imperijos smėlio pilys“, „Express mada“, 2009 m. rugsėjo mėn.

Phaidon „Fashion book“

Straipsnis apie paskutinę Lacroix kolekciją Fmag.lt[neveikianti nuoroda]

Christian Lacroix biografija Infomat.com Archyvuota kopija 2007-03-20 iš Wayback Machine projekto.

Straipsnis apie Christian Lacroix veiklą Wikipedijoje

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dizainerio sveitainė Archyvuota kopija 2006-04-02 iš Wayback Machine projekto.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Phaidon „Fashion book“
  2. „Express mada“, 2009 m. rugsėjo mėn. „Christiano Lacroix imperijos smėlio pilys“