Chilomikronas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Chilomikrono sandara:
ApoA, ApoB, ApoC, ApoE - apolipoproteinai;
T - triacilglicerolis; C - cholesterolis; žalia - fosfolipidai

Chilomikronas (angl. chylomicron (vns.), chylomicra (dgs.) – didelė lipoproteininė dalelė, gabenanti suvirškinto maisto lipidusžarnyno į kitas kūno vietas. Chilomikronai yra viena iš 5 lipoproteinų grupių (chilomikronai, VLDL, IDL, LDL, HDL), kurios užtikrina riebalų ir cholesterolio pernašą vandeninėje kraujotakos sistemos terpėje.

Chilomikronai perneša egzogeninius riebalus į kepenis, riebalinį audinį, širdies ir skeleto raumenis, kur jų trigliceridus atjungia lipoproteinų lipazė. Chilomikronų likučius paima kepenys.

Chilomikronų stadijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Chilomikronų būvio cikle skiriamos trys jų stadijos:

  • jaunasis chilomikronas (nascent chylomicron)
  • brandus chilomikronas (mature chylomicron)
  • chilomikrono likutis (chylomicron remnant)

Jaunieji chilomikronai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Chilomikronus sudaro plonosios žarnos absorbuojančios ląstelės. Jie būna santykinai dideli, jų skersmuo nuo 75 iki 1200 nm. Enterocitai (žarnų epitelio ląstelės) egzocituoja chilomikronus į plonųjų žarnų gaureliuose esančius limfinius kapiliarus, kuriuose susidaro baltoji limfa. Baltoji limfa su chilomikronais toliau teka limfagyslėmis kol krūtininiu lataku įsilieja į kairiąją poraktinę veną.

Naujuosius chilomikronus daugiausia sudaro trigliceridai (85 %), taip pat jie turi šiek tiek cholesterolio ir cholesterilesterių. Pagrindinis apolipoproteinas yra apolipoproteinas B-48 (APOB48).

Brandūs chilomikronai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nešami limfos ir kraujo chilomikronai su aukšto tankio lipoproteinais (HDL) apsikeičia kai kuriais komponentais. HDL perduoda jauniesiems chilomikronams apolipoproteino C-II (APOC2) ir apolipoproteino E (APOE), taip paversdami juos į brandžius chilomikronus (kurie dažnai vadinami tiesiog chilomikronais). APOC2 yra lipoproteinų lipazės (LPL) aktyvumo kofaktorius.

Chilomikronai, veikiami ne kepenų kraujagyslių sienelėse esančios lipoproteinų lipazės, atskelia riebalų rūgštis, kurios perduodamos į audinius (riebalinis audinys, raumenys ir kt.).

Chilomikronų likučiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai trigliceridų atsargos yra būna atiduotos, chilomikronai APOC2 grąžina į HDL, bet pasilieka APOE. Šių virsmų metu jie sumažėja iki 30-50 nm skersmens ir tampa chilomikronų likučiais. APOB48 ir APOE yra svarbūs, kadangi kepenys pagal juos atpažįsta chilomikronų likučius, juos endocituoja ir suskaido.