Chidiock Tichborne

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Čidiokas Tičbornas (Chidiock Tichborne; ~1562 m. – 1586 m. rugsėjo 20 d.) – anglų sąmokslininkas, poetas.

Čarlzas (Čidiokas) Tičbornas gimė katalikų šeimoje Sautamptone, kaip manoma, po 1562 m. rugpjūčio. Jo paties teigimu, buvo kilęs iš garbingos Tičbornų giminės, gyvavusios Anglijoje nuo normanų laikų. Čidioko Tičborno jaunystės metais Anglijoje buvo uždrausta katalikybė, o netrukus pats Čidiokas ir jo tėvas Piteris areštuoti už „popiežiškų relikvijų“ naudojimą. Nors jie buvo paleisti, bet buvo ir toliau persekiojami, o 1586 m. visa šeima apkaltinta „popiežiškų praktikų“ laikymusi.

Tų pačių 1586 m. birželį Čidiokas sutiko dalyvauti Bebingtono sąmoksle, kurio tikslas buvo nuversti nuo sosto protestantišką karalienę Elžbietą I, o vietoje jos į sostą atvesti katalikų valdovę Mariją I. Išaiškinus sąmokslą, Čidiokas Tičbornas buvo sugautas, rugpjūčio 14 d. areštuotas ir nuteistas myriop.

Kalėdamas Londono Tauerio kalėjime, rugsėjo 19 d. Tičbornas parašė laišką savo žmonai Agnesai. Tame laiške buvo ir vėliau išgarsėjęs Tičborno sukurtas eilėraštis „Elegija“, kuriame poetas aprašė savo būseną laukiant mirties. Kitą dieną Čidiokas Tičbornas kartu su keliais kitais sąmokslininkais buvo viešai pakartas, išskrostas ir ketvirčiuotas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]