Chang'e 2

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Chang’e 2
Misijos statistika
Pavadinimas Chang’e 2
Įgulos narių skaičius Bepilotis
Įgulos nariai
Raketa Chang Zheng 3C
Paleidimo vieta Kinija, Sičuanas, Sičango kosminių skrydžių centras
Paleidimo data 2010 m. spalio 1 d., 10:59:57 UTC
Nusileidimo vieta
Misijos trukmė vykstanti
Misijos tikslas Mėnulio orbitos tyrimai

Chang’e 2 (kin. 嫦娥二号, pinyin: Cháng'é èr hào) – bepilotis Kinijos Mėnulio orbitos tyrinėjimo erdvėlaivis. Jis pavadintas kinų Mėnulio deivės Čangės vardu. Tai yra antrasis tokios misijos erdvėlaivis – nuo 2007 iki 2009 m. buvo naudojamas „Chang'e 1“ erdvėlaivis.

„Chang’e 2“ paleistas 2010 m. spalio 1 d. iš Sičango kosminių skrydžių centro Sičuane. Šis erdvėlaivis panašus į „Chang’e 1“, bet su tam tikrais technologiniais patobulinimais.

Ištyręs Mėnulio orbitą erdvėlaivis buvo nusiųstas į ŽemėSaulė L2 Lagranžo tašką. Kinijos kosmoso tyrimų agentūra tapo trečiąja po NASA ir ESA pasiekusia šį tašką.[1] Šio taško orbitą „Chang’e 2“ pasiekė 2011 m. rugpjūčio 25 d. Kitų metų balandį erdvėlaivis paliko šią orbitą ir nuskriejo link „4179 Toutatis“ asteroido, pro kurį praskriejo gruodį.[2] Šis pasiekimas leido Kinijai tapti ketvirtąja šalimi pasiekusia asteroidą po JAV, ES ir Japonijos.

Vienas svarbiausių „Chang’e 2“ tikslų buvo detalus Mėnulio orbitos ištyrimas, ruošiantis „Chang'e 3“ nusileidimui ant šio Žemės palydovo paviršiaus, kuris planuojamas 2013 m. gruodį.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]