Chalilis Džibranas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Chalilis Džibranas
170
Džibranas 1913 m.
Gimimo vardas Jubrān Khalīl Jubrān
Gimė 1883 m. sausio 6 d.
Bišaris, Osmanų imperija
Mirė 1931 m. balandžio 10 d. (48 metai)
Niujorkas, JAV
Tautybė libanietis
Veikla poetas, rašytojas, dailininkas, skulptorius, filosofas
Vikiteka Chalilis Džibranas
Parašas

Chalilis Džibranas (gimė kaip Džubranas Chalilis Džubranas arab. جبران خليل جبران = Jubrān Khalīl Jubrān; g. 1883 m. sausio 6 d. – m. 1931 m. balandžio 10 d.) – žymus Libano rašytojas, poetas, dailininkas.

Gimė katalikų maronitų šeimoje Bišario miestelyje, šiaurės Libane (tuo metu – Osmanų imperija). 1895 m. Džibranas su šeima emigravo į JAV. Apsigyveno Bostone, ten per klaidą užregistruotas kaip Kahlilas Džibranas (Kahlil Gibran). Ten lankė meno mokyklą. Vėliau Džibranas buvo grįžęs į Libaną, kur mokėsi literatūros.

1904 m. Chalilis Džibranas Bostone surengė pirmąją savo meno parodą. 1908 m. Paryžiuje studijavo meną. Savo kūrinius pradžioje rašė arabiškai, bet nuo 1918 m. rašė daugiausia angliškai.

Mirė 1931 m. Niujorke dėl tuberkuliozės ir kepenų cirozės. 1932 m. jo palaikai perlaidoti Mar Sarkio vienuolyne (dabar Džibrano muziejus) gimtajame Bišaryje.

Chalilio Džibrano kūryboje proza persipina su poezija, gausu metaforų, simbolizmo. Kūriniuose didelis dėmesys skiriamas dvasiniams ieškojimams, meilei, naudojami įvairių religijų simboliai. Žymiausias jo kūrinys – „Pranašas“, sudarytas iš 26 poetinių esė apie svarbiausius žmogaus gyvenimo klausimus (meilę, mirtį, tikėjimą, laisvę, darbą ir t. t.). Ši knyga išleista daugiau nei 40 kalbų ir susilaukė didelio populiarumo JAV (ypač kilus kontrakultūriniams judėjimams).

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo