Chalatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bucharos emyras Mohamedas Alim Chanas (1880–1944) su chalatu
Kirgizų šeima su chalatais (1911 m.)

Chalatas – laisvas ilgarankovis ilgas drabužis, užsagstomas priekyje:

  • šilkinis ar medvilninis viršutinis nacionalinis drabužis, įprastas Vidurinėje Azijoje, Irane, Pakistane ir šiaurės Indijoje. Chalatus vilki tiek vyrai, tiek moterys.
  • namų arba darbinis drabužis – pvz., maudymosi chalatas, laboratorinis chalatas, darbo chalatas. Tokie drabužiai imti vadinti chalatais rusų kalboje, o vėliau perimti ir lietuvių kalboje. Maudymosi chalatai sujuosiami virvele, o kiti paprastai užsagstomi.

Azijos chalatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seniau turtingai išpuoštus chalatus naudojo kaip garbingą apdovanojimą. Žodžiu khalat/khilat vadino apdovanojimo tokiu apdovanojamuoju chalatu procedūrą. Panaši apdovanojimo drabužiu tradicija žinoma ir kitose kultūrose (pvz., Rusijoje caras apdovanodavo kailiniais). XIX a. Britų Indijoje žodis khillat reiškė bet kokį apdovanojimą pinigais ar daiktais, kuriais Indijos vyriausybė apdovanodavo duoklininkus kunigaikščius, chanus ir genčių vadus už jų tarnybą.

Vidurinėje Azijoje chalatai galėjo būti ploni dekoratyvūs drabužiai ar stori ir ilgi, vasarą dieną ginantys nuo karščio, o žiemą ar naktį – nuo šalčio.