Chaimas Sutinas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Chaimas Sutinas
Chaimo Sutino portretas, 1917 m., aut. A. Modiljanis
Gimė 1893 m. sausio 13 d.
Smilavičių km., dab. Baltarusija
Mirė 1943 m. rugpjūčio 9 d. (50 metų)
Paryžius
Palaidotas (-a) Monparnaso kapinės
Tautybė žydas
Veikla Dailininkas
Sritis Ekspresionizmas

Chaimas Sutinas (pranc. Chaim Soutine, 1893 m. sausio 13 d., Smilovičių km. (dab. Baltarusija) – 1943 m. rugpjūčio 9 d., Paryžius) – iš Lietuvos žydų[1] kilęs XX a. tapytojas ekspresionistas, kūręs Prancūzijoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Chaimas Sutinas gimė 1893 m. sausio 13 d. neturtingų Lietuvos žydų šeimoje Smilovičiuose netoli Minsko (dabar Smilavičių km., Baltarusija, tuomet Rusijos imperija). Jis buvo dešimtas vaikas iš 11 skurdaus siuvėjo vaikų. Jo talentą piešimui pastebėjo vietos rabinas, kuriam padedant, Ch. Sutinas mokėsi Minske. Vėliau su gydytojo pagalba 19101913 m. studijavo Vilniaus dailės mokykloje. 1913 m. Ch. Sutinas išvyko į Paryžių, lankė paskaitas Aukštojoje dailės mokykloje pas Fernaną Kormoną. Jo draugais tapo žydai, avangardiniai dailininkai, panašiai kaip jis atvykę į Paryžių siekti meno aukštumų: Amedėjas Modiljanis, Markas Šagalas, Žakas Lipšicas.

A. Modiljanis supažindino Ch. Sutiną su menininkų rėmėju Leopoldu Zborovskiu, su kurio pagalba Ch. Sutinas 1919−1922 m. tapė Serė miestelyje Prancūzijos pietuose. Tais metais susiformavo brandus Ch. Sutino stilius. Jis tapė peizažus, portretus, natiurmortus. Jo kūryba pasižymėjo spontaniškais potėpiais, impasto naudojimu, ryškiomis spalvomis. Jo kūryboje yra ženklios religinės (choro ir varpinės berniukai) ir maisto temos (jautiena, negyvi naminiai paukščiai), tikriausiai susijusios su judaistinio pasaulio samprata. Ch. Sutinas vertino Rembranto, Ž. Šardeno, G. Kurbė kūrybą.

1923 m. JAV daktaras, kolekcionierius Albert C. Barnes įsigijo daugiau kaip 50 Ch. Sutino kūrinių ir tai buvo pirmoji dailininko finansinė sėkmė po ilgų skurdo metų. 1927 m. įvyko jo pirmoji personalinė paroda Bing galerijoje Paryžiuje. Likusius gyvenimo metus Chaimas Sutinas praleido Paryžiuje, kartais keliaudavo po Prancūzijos vietoves. Antrojo pasaulinio karo metu slapstėsi nuo vokiečių nacistinės okupacinės valdžios Šampiji-siur-Ved vietovėje (Endras ir Luara). Mirė 1943 m. rugpjūčio 9 d. Paryžiuje operacijos metu dėl virškinamojo trakto pažeidimo. Palaidotas Monparnaso kapinėse. 1987 m. Gaston Baty aikštėje Monparnase jam pastatyta atminimo skulptūra. Ją sukūrė jo draugas Arbit Blatas, kuris dažnai šioje aikštėje susitikinėjo su Ch. Sutinu.[2]

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dantini, Michele. Modern & Contemporary Art. Sterling Publishing Company, Inc., 2008, p. 80
  2. The New York Times

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]