Ceilono maurai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ceilono maurai
Gyventojų skaičius 2 000 000
Populiacija šalyse Šri Lanka
Kalba (-os) sinhalų, tamilų
Religijos islamas (sunizmas)
Giminingos etninės grupės arabai, tamilai, sinhalai

Ceilono maurai (larakalla), Šri Lankoje vadinami tiesiog musulmonais – Pietų Azijos tauta. Gyvena Šri Lankoje. Populiacija – apie 2 mln. žmonių, tai sudaro 8 % Šri Lankos gyventojų. Kalba tamilų ir sinhalų kalbomis. Seniau vartojo arabų ir arvi (arabų-tamilų tarmė) kalbomis. Tikintieji – musulmonai sunitai. Verčiasi prekyba, palūkininkavimu, rečiau žemdirbyste, žvejyba, amatais.

Maurų gyvenamos vietos

Musulmonai (arabai) į Šri Lanką pradėjo keltis VIII-XII a. Pradžioje tai buvo piligrimai, lankantys Adomo kalną. Vėliau jie pradėjo verstis prekyba. Sinhalų valdovai leido arabams įsikurti, per juos prekiavo su Indijos tautomis. Jie sudarė mišrias šeimas su sinhalais ir tamilais[1]. XVII a. salą valdę portugalai pavadino Šri Lankos musulmonus maurais ir vykdė religinius persekiojimus. Dėl to daug musulmonų iš pakrančių persikėlė gilyn į salą. Šri Lankos pilietinio karo metu dauguma maurų persikėlė į sinhalų žemes.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ceilono maurai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003