Carl Knauf

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Carl Knauf
Gimė 1893 m.
Bad Godesbergas, Vokietijos imperija
Mirė 1944 m. balandžio 1 d. (~51 metai)
Nida, Trečiasis Reichas
Palaidotas (-a) Nidos etnografinės kapinės
Sutuoktinis (-ė) Friedel Riefenstahl
Veikla Dailininkas.

Karlas Knaufas (1893 m. Bad Godesberge, Vokietijos imperija - 1944 m. balandžio 1 d. Nidoje, Trečiasis Reichas) – vokiečių dailininkas, vėlyvojo impresionizmo srovės atstovas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1893 m. Bad Godesberge, studijavo Diuseldorfo dailės akademijoje. 1921 m. Karaliaučiuje pristatė pirmąją, o 1932 m. Klaipėdoje surengė didžiausią savo personalinę parodą. Dailininko paveiksluose dominavo Kuršių nerijos kraštovaizdis, jį ypač žavėjo mariose plaukiojantys kurėnai. Itin populiarus yra Karlo Knaufo tapytas vadinamasis „itališkas vaizdas“ – žvilgsnis nuo Uošvės kalno į Purvynės žvejų namelius ir įlanką su žvejų laivais.

Nuo 1931 m. iki savo mirties gyveno Nidos priemiestyje Skruzdynėje, ant Uošvės kalno. Jo namą suprojektavo architektas Herbertas Reissmannas, o pats menininkas įdėjo daug pastangų dailindamas pastato išorę ir vidų. Buvo nudažytas tradicinėmis žvejo namo spalvomis – sienos rudos, langų apvadai, sandrikai, vėjalentės ir lėkiai – mėlyni ir balti. Stogas dengtas tamsiai raudonos spalvos čerpėmis.

Priklausė Nidos dailininkų kolonijai, buvo vedęs Friedel Riefenstahl iš Dancigo. Dėl silpnos sveikatos Skruzdynėje gyvendavo tik vasaromis, o žiemomis keliaudavo po pietinę Europą. Po staigios mirties buvo palaidotas Nidos žvejų kapinaitėse, tiksli kapo vieta nėra žinoma. Šiandieną Karlą Knaufą primena kapinėse pastatytas kryžius.

Darbai saugomi Rytų Prūsijos muziejuje Liuneburge bei privačiose kolekcijose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Bernd Schimpke. Niddden, Landschaft der Sehnsucht – Hamburg: Schimpke Kunstverlag, 2012 ISBN 978-3-9815135-0-9

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]