Burtų trikovės turnyras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Burtų trikovės turnyras – fiktyvus turnyras, aprašytas J. K. Rowling Hario Poterio knygose. Tai yra magiškos varžybos tarp trijų mokyklų: (Hogvartso, Beubenstono ir Dumstrango) dėl šlovės, pinigų ir pagrindinio prizo: šlovės. Pirmas Burtų trikovės turnyras buvo įrengtas 1294 metais. Turnyrai vyko kas penkerius metus. Maždaug 1792 metais, turnyras buvo atšauktas, nes jame įvyko daug mirčių. 1994 metais, turnyras buvo atstatytas su saugos priemonėmis.

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokiniai, norintys dalyvauti turnyre, ant popieriaus lapelio užrašo savo vardą ir mokyklos pavadinimą, ir, tada įmeta jį į Ugnies Taurę. Tik septyniolikos (o tai reiškia - pilnamečiai) metų sulaukę mokiniai gali dalyvauti šiame turnyre. Tada Taurė išrenka geriausią mokinį iš kiekvienos mokyklos. Varžovai yra išrenkami pagal jų drąsą, magijos sugebėjimus, sumanumą, bei išradingumą.Visos trys užduotys yra labai sunkios ir pavojingos, be to keičiasi kasmet. Visi trys varžovai renka taškus ir yra skirstomi į prizines vietas. Negalima naudotis draugų, mokinių ar mokytojų pagalba. Sukčiavimas taip pat neleistinas.

1994 metų Turnyras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Knygoje Haris Poteris ir Ugnies taurė (1994 m.) vyko Burtų trikovės turnyras. Keturi varžovai ištraukti iš Ugnies taurės buvo Haris Poteris, Sedrikas Digoris, Viktoras Krumas ir Fler Delakur.

Pirmoji užduotis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji užduotis vyko 1994 m. lapkričio 24 d. Varžovų tikslas buvo pačiupti auksinį kiaušinį, kuris buvo saugomas slibino. Kiekvienas varžovas turėjo pasirinkti slibiną, iš kurio tą kiaušinį jie atims.

  • Sedrikas Digoris ėjo pirmasis. Jis ištraukė Švedijos trumpasnukį. Sedrikas arenoje akmenį pavertė į šunį, kad nukreiptų slibino dėmesį. Jam beveik pavyko: slibinas puolė prie šuns, tačiau netrukus vėl puolė jį patį ir nudegino jam veidą. Nepaisant to, jaunuoliui pavyko paimti aukso kiaušinį.
  • Fler Delakur buvo antra. Ji ištraukė paprastajį žalią Velso slibiną. Fler mėgino slibiną užburti (sustingdyti). Slibinas užsnūdo, bet paskui taip suknarkė, kad iš šnervių šovė ugnis ir užsidegė merginos sijonas. Fler jį užgesino vandeniu iš burtų lazdelės ir gavo kiaušinį.
  • Viktoras Krumas buvo trečias. Jis išsitraukė Kinijos ugninį. Krumas apakino slibiną Conjunctivitus kerais, tačiau šis sutrypė per daug netikrų kiaušinių. Todėl Krumas prarado daug taškų, bet vis vien gavo kiaušinį.
  • Haris Poteris buvo paskutinis. Jis ištraukė pavojingiausią iš visų - Vengrijos ragauodegį. Haris naudojo kvietimo kerus (pasinaudojęs Barčio Susitraukėlio jaunesniojo patarimu), kad išsikvietų savo šluotą. Jis skraidė ore, stengdamasis vengti slibino ir sugauti kiaušinį. Po ilgos kovos Haris Poteris pagaliau pačiupo aukso kiaušinį.

Antroji užduotis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antroji užduotis vyko 1995 m. vasario 24 d. Čempionų užduotis buvo surasti jų skęstančius ir surištus draugus, Juodajame ežere ir atplukdyti juos į krantą per vieną valandą.

  • Fler Delakur naudojo burbulinės galvos kerus. Ji turėjo pargabenti savo sesę Gabrielę. Fler užpuolė Gabikiai ir ji nesugebėjo sugrąžinti savo sesers į krantą.
  • Sedrikas Digoris taip pat panaudojo burbulinės galvos kerus. Jis turėjo atgauti Čo Čang. Jis pirmasis išvadavo savo įkaitą.
  • Viktoras Krumas savo galvą pavertė į ryklio. Jis turėjo išvaduoti Hermioną Įkyrėlę. Krumas pasiėmė iš Hario akmenį, juo perplėšė virves ir išvadavo Hermioną.
  • Haris Poteris naudojo žiaunažoles. Jis turėjo išvaduoti Ronį Vizlį. Jį išlaisvinęs, Haris norėjo plaukti krantan, bet pamatęs dar neišvaduotą Gabrielę, grįžo jos gelbėti. Vandeniai bandė jam sutrukdyti (kadangi čempionas pagal taisykles galėjo išgelbėti tik savo įkaitą), tačiau jam pavyko pabėgti ir sėkmingai parplukdyti į krantą juos abu.

Sedrikas gavo 47 taškus, Haris - 45 taškus, Viktoras - 40, o Fler - 25.

Trečioji užduotis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trečioji užduotis vyko 1995 m. birželio 24 d. Čempionų tikslas buvo pereiti labirintą ir įveikti visas kliūtis. Taip pat reikėjo surasti Trikovės Taurę, kuri buvo paslėpta ir užburta Ruknos Baisiosios Akies (Barčio Susitraukėlio jaun.) labirinto viduryje.

  • Sedrikas Digoris, kartu su Hariu Poteriu, įėjo į labirintą pirmi. Sedrikas susidūrė su šiknašaudžiu pliurziu, nuo kurio vos pabėgo. Paskui, Krumas puolė Sedriką Kankinamaisiais kerais, bet Haris jį išgelbėjo. Tada, Sedrikas, kartu su Hariu, nugalėjo Akromantulą ir Surado taurę. Jie abudu nusprendė paimti taurę ir buvo nugabenti į Mažojo Hangltono kapines. Ten, Piteris Trumpulis, Voldemorto įsakymu nužudė Sedriką Uždraustaisiais kerais. Po kovos, Sedriko kūnas buvo pargabentas atgal į Hogvartsą.
  • Haris Poteris, kartu su Sedriku Digoriu, įėjo pirmi. Haris turėjo nugalėti kauką, pasivertųsį Psichu ir perėjųsį auksinę miglą, kuri apvertė daiktus aukštyn kojom. Paskui, Haris sutiko šiknašaudį pliurzį (tą patį kuris puolė Sedriką), bet išgirdo Sedriko riksmą ir nubėgo gelbėti jo nuo Krumo, kuris buvo jį užpuolęs. Kai Haris sustangdino Krumą, Sedrikas ir Haris išsiskyrė. Jis turėjo atsakyti į Sfinkso mįslę. Paskui, Haris kartu su Sedriku, nugalėjo Akromantulą ir surado taurę. Jie abu pagreibė ją ir buvo nugabenti į Mažojo Hangltono kapines. Kapinėse, Sedrikas buvo nužudytas Piterio Trumpulio, taigi Haris liko vienas. Jis pamatė kaip Voldemortas prisikėlė. Jis planavo nužudyti Harį kapinėse ir jų kova tesitęsė keletą minučių. Tačiau Voldemorto aukų sielos išsilaisvino iš jo lazdelės ir padėjo Hariui pabėgti iš kapinių atgal į Hogvartsą.
  • Viktoras Krumas buvo trečias įėjęs į labirintą. Bartis Susitraukėlis jaunesnysis buvo užkerėjęs jį Valdomaisiais kerais. Todėl Viktoras atakavo Sedriką, bet buvo sustingdytas Hario. Dėl to Krumas buvo sugražintas į Hogvartsą.
  • Fler Delakur buvo paskutinė įėjusi į labirintą. Ji buvo sustingdyta Barčio Sustiruakėlio jaunesniojo ir sugražinta į Hogvartsą.

Rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vardas Mokykla Pirmos užduoties vieta Antros užduoties vieta Trečios užduoties vieta
Haris Poteris
1, dalinasi su Krumu
2
1
Sedrikas Digoris
2
1
2
Viktoras Krumas Durmštrangas
1, dalinasi su Poteriu
3
3
Fler Delakur Biobetonsas
3
4
4

Laimėtojas buvo Haris Poteris.