Buros kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Buros kultūra
XII a. pr. m. e. – XIII a.
Dab. valstybės pietryčių Burkina Fasas, pietvakarių Nigeris
Ist. regionas Vakarų Sahelis
Gyvenvietės Bura
Amžius Geležies amžius

Buros kultūra – Afrikos geležies amžiaus archeologinė kultūra, klestėjusi Nigerio upės baseino atkarpoje, dabartiniame pietryčių Burkina Fase ir pietvakarių Nigeryje iki XIII a. Pavadinta Buros archeologinės vietovės (Nigerio Tilaberio regionas, Teros departamentas) vardu. Vėlyvasis jos laikotarpis, prasidėjęs III a., vadinamas Buros-Asindos kultūra.

Bruožai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kultūra buvo atrasta 1975 m., o pirmieji archeologiniai kasinėjimai atlikti 1983 m. Dėl negausių archeologinių tyrimų kultūra vis dar lieka mažai žinoma ir apgaubta paslapčių. Kultūra klestėjo panašiu laikotarpiu kaip ir kitos Afrikos geležies amžiaus kultūros Nigerio baseine: Nok kultūra ir Sao civilizacija (rytuose) bei Uagadu (vakaruose). Tačiau šių kultūrų tarpusavio ryšiai nėra iki galo nustatyti.

Kultūros gyventojai buvo žemdirbiai ir mokėjo apdirbti geležį. Buros archeologinėje vietovėje (įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo kandidatų sąrašą) randami nekropoliai su pilkapiais bei religiniais statiniais. Žymiausi kultūros radiniai – terakotos artefaktai: indai, šukės, žmonių figūros, galvos. Randama ir akmens dirbinių. UNESCO teigimu, čia aptinkamos seniausios Afrikoje molinės raitelių statulėlės.

Kultūros dirbiniams būdinga savita stilistika, abstracija, supaprastintos formos. Dėl šių išskirtinių bruožų jie tapo populiarūs tarp kolekcionierių, kas paskatino neteisėtus kasinėjimus bei vagystes archeologinėse vietovėse.

II tūkst. I pusėje į Buros kultūros teritorijas migravo mosių pirmtakai. Jie buvusioje kultūros teritorijoje suformavo Gurmos valstybę. Nauja Mosių valstybių kultūra išstūmė senąją Buros kultūrą, ir ši nunyko.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]