Bulvių traškučiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bulvių traškučiai
Pringles“ traškučiai

Bulvių traškučiai (amer. angl. chips, air. ir brit. angl. crisps) – ploni bulvių griežinėliai, skrudinami aliejuje gruzdintuvėje arba orkaitėje, kol tampa traškūs.

Bulvių traškučiai buvo išrasti atsitiktinai. 1853 metais Moon’s Lake House restorane (JAV) vienas iš klientų nevalgė pakepintų bulvių ir nusiuntė atgal į virtuvę, teigdamas, kad jos nepakankamai traškios. Restorano virėją Goerge Crum labai papiktino tokia kritika, tad jis supjaustė bulves itin plonomis skiltelėmis, prisūdė ir iškepė. Ironiška, tačiau norėjęs sugadinti pietus virėjas sukūrė tikrą „hitą“ – bulvių traškučius, o šio restorano savininkas įtraukė juos į meniu sąrašą ir pavadino Saratoga Chips. Traškučiai tapo vienais populiariausių iškylų ir vakarėlių užkandžių. Europą (pirmiausia – Angliją) bulvių traškučiai pasiekė 1921 m., bet kaip užkandis paplito tik maždaug po 30 metų.

1895 m. William Tappendonas iš Klivlendo įsteigė pirmąją pasaulyje „čipsų“ gamyklėlę. 1920 m. atsirado trys pagrindinės įmonės: Wise Potato Chips, Lay’s, Hanover Home Brand Potato Chips. Šiais laikais gamyklos gamina traškučius naudojant nepertraukiamo tipo kepyklas arba staigaus kepimo metodą.

Komercinės firmos pardavinėja bulvių traškučius, supakuotus specialiuose sandariuose maišeliuose, įpakavimuose. Paprastai bulvių traškučiai po iškepimo yra pasūdomi. Kitokios bulvių traškučių rūšys gaminamos naudojant įvairius prieskonius ir ingredientus, įskaitant prieskonines žoleles, aštrius prieskonius, sūrius ir dirbtinius priedus.

Bulvių traškučiuose yra daug aromatizatorių, produkto skonį stiprinantis priedas – natrio glutamatas, kuris minkština kaulus.

Klasikinis bulvių traškučių gaminimo būdas: bulvės pjaustomos plonais griežinėliais ir apie 8 minutes skrudinamos aliejuje. Tačiau jei kepama ilgiau nei 30 sekundžių, produkte atsiranda kancerogeninė medžiaga akrilamidas. Norint to išvengti, gamintojai ėmėsi kitos gamybos technologijos: pirmiausia paruošiama bulvių tyrė, iš jos formuojami traškučiai, kurių kepimo laikas užtrunka tik 15-20 sekundžių.

Įvairios „Dip“ rūšys su traškučiais

Šiais laikais bulvių traškučiai yra pagrindinė užkandžių rinkos dalis Vakarų, ypač angliškai kalbančiose, šalyse. Tai vienas mėgstamiausių užkandžių ir yra gaminamas įvairiausių skonių. Siūloma taip pat juos valgyti mirkant į tirštą padažą „Dip“.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]