Bušo maistas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bušo maistas Alice Springs dykumos parke

Bušo maistas (angl. bushfood, bush tucker) – maistas, kurį Australijos aborigenai rinkdavo laukinėje Australijos gamtoje. Apima tiek gyvūninį, tiek augalinį maistą. „Bušo maistas“ yra šių dienų terminas.

Gyvūninio bušo maisto pavyzdžiai – kengūriena, emu strutiena, krokodiliena. Kengūrienos šiandien galima nusipirkti daugelyje supermarketų kaip ir jautienos, daug kur galima aptikti ir strutienos ar krokodilienos. Tuo tarpu goanna ir witchetty lervas valgė tik aborigenai, tad tai kuo tikriausias bušo maistas. Pakrantėse aborigenai gaudydavo žuvis ir rinkdavo moliuskus.

Augalinis maistas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Augalinio bušo maisto pavyzdžiai:

  • Vaisiai – Santalum acuminatum, kiauliauogės Solanum centrale, Kunzea pomifera, gvazdikmedžio Syzygium luehmannii, Davidsonia spp., Citrus australasica ir kt.
  • Prieskoniai – Backhousia citriodora, Tasmannia lanceolata, gvazdikmedis Syzygium anisatum ir kt
  • Lapiniai augalai – zelandinis špinokas (Tetragonia tetragonoides) ir kt.
  • Riešutai – kvapiosios araukarijos (Araucaria bidwillii), plačialapės makadamijos (Macadamia integrifolia) ir kt.

Taip pat – grybai Fistulina hepatica, Laccocephalum mylittiae ir kt.

Paruošimo būdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aborigenai vartojo įvairius paruošimo būdus. Iš tokių augalų kaip ciko Cycas media ir kaštonpupės Castanospermum australe nuodingų sėklų pašalindavo nuodus, kad tiktų maistui. Daugelį produktų kepdavo laužo žarijose ar žeminėse krosnyse. Žeminėse krosnyse kepamą maistą dažnai apvyniodavo arbatmedžio (Melalauca, angl. paperbark) žieve. Moterys iš daugelio rūšių sėklų, riešutų ir stiebagumbių darydavo miltus ir kepdavo vadinamą bušo duoną (angl. bush bred).

Aborigenų senosios mitybos tradicijos smarkiai pakito nuo 1788 m., kai prasidėjo imigracija į Australiją, ypač labai kolonizuotuose pietryčių Australijos srityse. Praradus žemes pasidarė kur kas sunkiau rasti tradicinio maisto. Pakito net ir žemės ūkio neužimti plotai. Atsirado įvežtinių maistinių augalų.

Paskutiniais metai bušo maistas ėmė populiarėti ir neaborigenų tarpe. Dėl komercinio bušo maisto naudojimo kyla problemų dėl intelektinės nuosavybės apsaugos – aborigenai turi turėti tam tikras teises į savo tradicinius receptus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]