Brasta (Šalčia)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Brasta
Brastos ir Šalčios santaka
Brastos ir Šalčios santaka
Ilgis ~6,5 km
Baseino plotas 10 km²
Vidutinis debitas 0,08 [1]. m³/s
Ištakos Senųjų Naniškių apylinkės
Žiotys Šalčia
Šalys Lietuva
Brastos vieta žemėlapyje

Brasta – upelis, Varėnos rajone, Valkininkų seniūnijoje; Šalčios kairysis intakas. Prasideda į pietus nuo Senųjų Naniškių kaimo ir greitai pasukusi į šiaurę teka pievomis greta šio dešiniajame upelio krante įsikūrusio kaimo. Ties Naujųjų Naniškių kaimu iš dešinės įteka vienas intakas (Šlekčianka) ir Brasta toliau teka į šiaurės rytus pievomis palei kairiajame krante įsikūrusį Daržininkų kaimą. Ši apie 3 km ilgio upelio aukštupio vaga numelioruota ir tik pasiekusi Kuršių kaimo pievas Brasta įgauna natūralaus upelio vaizdą. Kairiajame upelio krante stūkso miškas, o dešiniajame – pievos. Upelio krantai apaugę gluosniais. Žemupyje (1 km iki žiočių) smarkiai meandruoja. Apie 50 m. į vakarus nuo dešiniojo kranto pelkėtame alksnyne yra du mitologiniai Kuršių akmenys, kurių paviršiuje yra įvairaus dydžio duobučių, panašių į gyvulių ir žmogaus pėdas. Maždaug apie 200 m iki santakos abu upelio krantus supa miškai. Brasta įteka į Šalčią 8,0 km nuo jos žiočių[2].

Upelis daugiausia maitinamas gruntiniais vandenimis, todėl jo vanduo šaltas, o ir sausringomis vasaromis upelis išlieka vandeningas. Brastos vandenis pamėgę bebrai. Jie patvenkia upelį ir upelio vanduo užlieja pievas.

Greta Brastos yra Senųjų Naniškių, Naujųjų Naniškių, Daržininkų, Kuršių kaimai.

Upės pavadinimas kilo nuo žodžio brasta („sekli, perbrendama upės vieta; šlapias kelias, klampynė“)[3].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Jablonskis J; Lasinskas M. (1962). Lietuvos TSR upių kadastras, D. 3, Vilnius: Valstybinė politinės ir mokslinės literatūros leidykla.
  2. https://web.archive.org/web/20210607175341/http://vanduo.gamta.lt/files/LR_upiu_klasifikatorius.pdf
  3. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. – Vilnius: Mokslas, 1981.