Branduolinis terorizmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Branduoliniu terorizmu vadinami teroristiniai aktai naudojant ar grasinant panaudoti branduolinį ginklą ar radiologinį ginklą, taip pat atakos prieš branduolinių medžiagų turinčius objektus.

Diskusijos apie branduolinį terorizmą tarp ekspertų prasidėjo vėliausiai XX a. 8-ame dešimtmetyje. Paprastai manoma, kad branduolinio terorizmo atvejų nėra buvę. Siekiant išvengti branduolinio terorizmo, didžiosios valstybės daugiausia dėmesio skiria branduolinių objektų ir juose esančių radioaktyvių medžiagų apsaugai užtikrinti.

Radiologinis ginklas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena iš galimų branduolinio terorizmo priemonių laikomas radiologinis ginklas. Radiologinis ginklas arba "purvinoji bomba" yra radioaktyvių medžiagų ir įprastinių sprogmenų kombinacija. Sprogimo metu radioaktyvios medžiagos paskleidžiamos aplinkoje. Tokio ginklo susprogdinimas neturėtų tokio griaunančio poveikio kaip branduolinis ginklas, tačiau sukeltų žymų radioaktyvųjį užterštumą. Radiologinis ginklas gali būti labai patraukliu teroristams, kadangi sukeltų baimę ir paniką bei tam tikram laikotarpiui užterštų aplinkui esančią teritoriją. Tai sukeltų milžiniškus ekonominius nuostolius.

2002 m. birželį JAV pilietis José Padilla buvo suimtas kaltinant atakos prieš Vašingtoną panaudojant „purvinąją bombą“ planavimu.