Branduolinis šnipinėjimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Branduolinis šnipinėjimas – sąmoningas nelegalus valstybinių paslapčių apie branduolinį ginklą ir technologijas rinkimas ir/ar perdavimas kitoms šalims (šnipinėjimas). Branduolinio ginklo istorijoje žinomi daugelis branduolinio šnipinėjimo atvejų, taip pat daug įtariamo ar tariamo branduolinio šnipinėjimo atvejų. Kadangi branduoliniai ginklai paprastai laikomi svarbiausiomis valstybės paslaptimis, visos branduolinės valstybės turi griežtus apribojimus informacijos apie branduolinių ginklų konstrukciją, atsargas, paleidimo sistemas ir išdėstymą.

Manheteno projektas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manheteno projekto, kurį siekdamos sukurti pirmuosius branduolinius ginklus Antrojo pasaulinio karo metu bendrai vykdė JAV, Jungtinė Karalystė ir Kanada], metu buvo keletas branduolinio špionažo atvejų, kai projekte dirbę mokslininkai arba technikai perdavė informaciją apie bombos kūrimą ir branduolinio ginklo konstrukciją Sovietų Sąjungai. Šie šnipai savo darbą tesė ir Šaltojo karo pradžioje. Kadangi daugelis šių incidentų pagarsėjo antikomunistinio judėjimo metu XX a. penktajame dešimtmetyje, ilgai buvo diskutuojama dėl įvairių su šiais atvejais susijusių detalių, nors daugelis klausimų buvo atsakyta paviešinus projekto VENONA įrašus, t. y. perimtą ir dešifruotą susirašinėjimą tarp sovietų agentų ir sovietų vyriausybės.

Tarp garsiausių su branduolinių paslapčių atskleidimu susijusių šnipų buvo:

  • Klaus Fuchs – vokiečių pabėgėlis teorinės fizikos specialistas, dirbęs Manheteno projekte Los Alamose, britų delegacijos sudėtyje. Galiausiai jis buvo susektas, prisipažino ir buvo nuteistas kalėti Britanijoje. Vėliau paleistas ir emigravo į Rytų Vokietiją. Kadangi jis buvo artimai susijęs su daugeliu projekto veiklos aspektų bei turėjo geras technines žinias, Klaus Fuchs laikomas vertingiausiu branduoliniu šnipu.

Pakistanas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

pakistaniečių inžinierius Abdul Kadir Khan, „Pakistano atominės bombos tėvas“, dalį savo žinių įgijo Nyderlandų branduolinės fizikos laboratorijose.

1975 m. JAV spec. tarnyba CŽV paprašė Nyderlandų patraukti Khaną baudžiamojon atsakomybėn.