Bosas (kompiuteriniai žaidimai)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kova su bosu žaidime „Guacamelee“. Žaidėjo valdomi personažai (dėvintys lučadorų kostiumus) privalo sprukti nuo kairėje siautėjančio didžiulio padaro tuo pat metu vengdami kliūčių ir kitų priešų

Bosas (angl. boss) – kompiuterinio žaidimo personažas, kompiuterio valdomas žaidėjo priešininkas, paprastai sutinkamas žaidimo ar jo atskirų istorijos dalių pabaigoje, žymiai stipresnis už eilinius priešus, dažnai reikalauja palyginti ilgos kovos.[1]

Bruožai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bosas paprastai yra daug stipresnis nei kiti iki jo žaidėjo sutikti priešininkai.[2] Bosas taip pat dažniausiai savo dydžiu lenkia kitus priešus ir patį žaidėjo personažą.[3]

Kova su bosu dažnai vadinama angl. boss battle arba angl. boss fight.[4] Kovos su bosais paprastai vyksta tam tikros žaidimo atkarpos kulminacijoje, paprastai žaidimo lygio pabaigoje arba saugant tam tikrą objektą. Daugumoje žaidimų pačioje pabaigoje žaidėjo laukia vadinamasis paskutinis bosas, kuris paprastai yra pagrindinis žaidimo istorijos antagonistas.

Kovos su bosais paprastai laikomos dramatiškais įvykiais. Taigi dažnai pasižymi unikalia muzika ir vaizdo intarpais prieš ir po kovos su bosu. Kovos su periodiškai pasikartojančiais ir žaidimų pabaigoje sutinkamais bosais gali pasižymėti specifine temine muzika tam, kad būtų galima juos atskirti nuo kitų kovų su bosais.

Vienuose žaidimuose norint įveikti bosą prireikia atlikti neįprastas atakas tam tikru būdu, pvz., pasinaudojant konkrečiu ginklu, kaip, pvz., žaidime „Super Ghouls 'n Ghosts“, arba smogti bosui į tam tikrą vadinamąją „silpnąją vietą“, kaip antai „Metroid“ serijos žaidimuose. Stipriai į istoriją orientuotuose žaidimuose norint kovoje įveikti bosą tam tikros būtinos sąlygos turi būti įgyvendintos, pvz., visą kovą ar kažkurią jos dalį tam tikras veikėjas turi išgyventi.

Kai kuriuose žaidimuose įveiktas bosas sugrįžta sustiprėjęs, kupinas naujų alternatyvių atakų. Toks ciklas gali pasikartoti keletą kartų kol žaidėjas įveikia galutinį boso pavidalą.

Kadangi bosas gali patirti daugiau žalos nei paprasti priešai, jis paprastai turi gyvybės taškų skaitiklį, kuris vaizduojamas prie pat jo arba konkrečioje ekrano vietoje kartu su jo vardu arba atvaizdu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis interaktyvus žaidimas, pasižymėjęs kovomis su bosais, buvo „dnd“, 1975 m. pasirodęs kompiuterinis vaidmenų žaidimas, skirtas PLATO sistemai.[5][6] Žaidimas pasižymėjo daugeliu pagrindinių „Dungeons & Dragons“ bruožų.[6] Žaidimo tikslas buvo atgauti „rutulį“ iš žemiausio požemio.[7] Rutulys saugomas lobių kambaryje, kurį sergėja aukšto lygio priešas, vadinamas Auksiniu drakonu (Gold Dragon). Tik įveikęs drakoną žaidėjas galėjo užbaigti žaidimą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Burt, Andy (2008–4). „No More Heroes: The Killer Boss Guide“, GamePro vol. 235, pg. 66.
  2. Thompson, Clive. (2006-05-08) Who’s the Boss? Wired. Nuoroda tikrinta 2008-03-22.
  3. The Top 7… Big Bosses, GamesRadar
  4. Top 5 boss battles. MSNBC. Nuoroda tikrinta 2008-03-25.
  5. Gary Whisenhunt, Ray Wood, Dirk Pellett, and Flint Pellett’s DND. The Armory. Nuoroda tikrinta 2008-04-08.
  6. 6,0 6,1 dnd (The Game of Dungeons). Universal Videogame List. Nuoroda tikrinta 2008-04-09.
  7. The History of Computer Role-Playing Games Part 1: The Early Years (1980–1983). Gamasutra. Nuoroda tikrinta 2008-04-07.